Луис де Гиндос от ЕЦБ казва, че намаление през юни изглежда сигурно, ако няма изненади

"Ако нещата се развиват в същата посока, както през последните седмици, през юни ще разхлабим рестриктивната си позиция по паричната политика", каза той

12:39 | 23 април 2024
Автор: Марк Шроерс,Яна Рандоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според вицепрезидента на Европейската централна банка Луис де Гиндос Европейската централна банка е на път да понижи лихвените проценти на срещата си през юни.

"Ако нещата се развиват в същата посока, както през последните седмици, през юни ще разхлабим рестриктивната си позиция по паричната политика", каза той пред Le Monde в интервю, публикувано във вторник. "Ако приемем, че няма да има изненади от сега до тогава, както се казва на френски, това е "свършен факт"."

Коментарите на Гиндос са в унисон с общия консенсус относно началото на облекчаването на режима. Това, което ще се случи след юни, е по-противоречиво, като вицепрезидентът посочи като рискове инфлацията в сектора на услугите, по-силния ценови натиск в САЩ, геополитическата ситуация и потенциалното ѝ въздействие върху петрола.

"Равнището на несигурност прави много трудно да се каже", каза той според стенограма на уебсайта на ЕЦБ. "Вече споменах юни. Що се отнася до това какво ще се случи след това, склонен съм да бъда много предпазлив".

Какво още каза Гиндос:

"Единичните разходи за труд продължават да се увеличават. Но смятам, че вървим в правилната посока и ще видим известно повишаване на производителността."

"Решението на Федералния резерв е от решаващо значение не само за Съединените щати, но и за световната икономика, което се отразява и на еврозоната."

"Обменният курс евро-щатски долар би могъл да бъде един от каналите, по които да има въздействие. Нямаме целеви валутен курс, но трябва да отчитаме въздействието на движенията на валутния курс."

"Водещите показатели в Европа сочат умерено възстановяване през втората половина на 2024 г. Но ще имаме темп на растеж от по-малко от 1%, под нашия потенциал, което е много нисък резултат."