В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

К. Йорданов: ЕЦБ не трябва да чака Фед, за да намали лихвите

Красимир Йорданов, портфолио анализатор в SKY ASSET MANAGMENT, "В развитие", 12.04.2024 г.

19:40 | 12 април 2024
Обновен: 19:40 | 12 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В момента почти цялата инфлация се движи от търсенето и то основно от сектора на услугите. Дори в САЩ и Европа част от стоките поевтиняват. Енергийната криза премина и виждаме, че инфлацията намалява значително към целта на Европейската централна банка от 2%. Европа и САЩ се различават от гледна точка на инфлационните си нива и растежа в икономиките, така че ЕЦБ не трябва да чака Фед, за да намали своите лихвени проценти. Това каза Красимир Йорданов, портфолио анализатор в SKY ASSET MANAGMENT в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Факторите,  които движат инфлацията са два и повечето са от страната на търсенето. От страната на предлагането влиянието е много ниско, дори имаме дезинфлация. В Европа и САЩ имаме дефлация при стоките. На практика почти цялата инфлация се дължи на услугите, каза Йорданов.

Мината и по-миналата година инфлацията се движеше основно от енергийната криза и високите цени на природния газ. Сега тези фактори вече не допринасят за темповете на инфлация. Виждаме сериозно намаляване на инфлацията към целта на ЕЦБ от 2%.  

На въпрос дали е възможно Европейската централна банка за първи път да намали лихвите си преди Федералния резерв на САЩ, анализаторът посочи, че това не само е вероятно, а според него трябва да се случи, заради голямата разлика в инфлационните нива на двете икономики, както и в икономическото развитие.

Виждаме, че в еврозоната растежът е почти нулев, дори тя е на прага на рецесия. Съчетано с малко по-високата инфлация може да говорим за стагфлация. Докато в сащ имаме по-голям икономически растеж и съответно инфлация. Би трябвало лихвите в еврозоната да са по-ниски.

Събеседникът каза още, че инфлацията в евроозната изостава от тази в САЩ с няколко месеца и това, което притеснява председателя на банката Кристин Лагард и останалите централни банкери е, че инфлацията отново би могла да се укосри в следващите месеци и допълни, че едно евентуално намаляване на лихвите в Европа през юни, би могло да подпомогне нов ръст на инфлацията.

Могат ли ЕЦБ и Фед дълго време да поддържат различни парични политики? Ще успее ли икономиката на САЩ да постигне мекото кацане, за което говорят централните банкери?

Гледайте целия коментар във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.