Саудитска Арабия и ОАЕ предупреждават за рисковете от война в Близкия изток

Ирански длъжностни лица предупредиха, че израелска контраатака би била посрещната с "по-силен, по-бърз и по-непосредствен удар"

15:33 | 17 април 2024
Автор: Дейна Крайш,Сам Данър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В необичайно откровено съвместно изявление от сряда Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства призоваха за максимална "сдържаност" в Близкия изток, за да се предпази регионът "от опасностите на войната и нейните тежки последици".

Коментарите дойдоха след разговор между престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян в момент, когато напрежението ескалира след ракетните удари и ударите с дронове на Иран по Израел в събота вечер.

Израел обмисля отговор на първото нападение срещу еврейската държава от иранска територия. В сряда министърът на външните работи Израел Кац се срещна с британския и германския си колеги Дейвид Камерън и Аналена Баербок и потвърди, че страната му има право да реагира на Иран и призова за повече санкции срещу ракетната програма на Ислямската република.

Ирански длъжностни лица предупредиха, че израелската контраатака ще бъде посрещната с "по-силен, по-бърз и по-непосредствен удар". Иран заяви, че атаката му срещу Израел е в отговор на въздушния удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който загинаха някои от висшите му командири.

Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ обсъдиха събитията в Близкия изток и опасните последици за сигурността и стабилността, съобщи държавната информационна агенция на ОАЕ WAM. Разговорът е бил иницииран от емиратския лидер, съобщи държавната информационна агенция на Саудитска Арабия SPA.

ОАЕ имат официални дипломатически отношения с Израел, докато Саудитска Арабия води подкрепяни от САЩ преговори за нормализиране на връзките, които обаче бяха усложнени от войната в Газа.

САЩ, западните съюзници и арабските държави призоваха Израел да се въздържа от отговор, който би въвлякъл региона в пълномащабен конфликт. Саудитският престолонаследник също така получи телефонен разговор от лидера на Катар и обсъди военната ескалация.

Засилващото се противопоставяне между Иран и Израел изправи на нокти целия регион и лидерите на страните от Персийския залив може би виждат в това момент, в който да загърбят различията, за да се изправят срещу общите заплахи и предизвикателства. В миналото Саудитска Арабия и ОАЕ са се сблъсквали по редица въпроси, включително как да се справят с Иран, как да сложат край на продължаващата вече десетилетие война в Йемен и какво да бъде икономическото и политическото лидерство в региона.


Иранската ос на Съпротивата/Мрежа от въоръжени групировки работещи срещу САЩ и Израел

Саудитска Арабия и ОАЕ са особено загрижени за ситуацията в Йордания. Правителството там твърди, че е попаднало между израелското ръководство, което то определя като заплаха за регионалния мир, и силите в Иран и съюзническите на Техеран държави, решени да използват продължаващата война в Газа, за да разширят влиянието и обхвата си, включително в самата Йордания.

През последните няколко седмици Аман беше разтърсен от поредица от събития. В неделя иранските държавни медии го обвиниха, че е помогнал на Израел, като е свалил някои от изстреляните от Техеран ракети и безпилотни самолети. Йордания отвърна, че е трябвало да действа, защото някои от тях са прелетели над нейна територия.

Племенни връзки

Продължаващите от месеци протести пред израелското посолство в Аман през последните няколко седмици станаха все по-войнствени и подкрепящи "Хамас". А след израелското нападение срещу иранското консулство в Дамаск подкрепян от Иран лидер на иракска милиция обеща да наводни Йордания с оръжие и да тръгне на поход срещу Израел.

Тези заплахи предизвикаха призиви от страна на саудитския престолонаследник и лидера на ОАЕ към йорданския крал Абдула II да потвърдят ангажимента си към отбраната и сигурността на Йордания.

Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ, които са свързани с Йордания с роднински и племенни връзки, смятат страната за ключова за националната си сигурност и за част от геостратегическата си дълбочина. Йордания граничи със северозападната част на Саудитска Арабия, където принц Мохамед стартира някои от най-амбициозните си и скъпи проекти, свързани с плана му за икономическа диверсификация "Визия 2030". Макар че и двете страни възстановиха дипломатическите си отношения с Иран, те остават изключително предпазливи по отношение на Техеран.

В доклад от по-рано този месец на базирания в Рияд Международен институт за ирански изследвания се казва, че Иран "търси опора в Йордания", за да "обгради напълно Израел" и да "подкопае регионалните участници" като Абу Даби и Рияд.

Повишеното напрежение в региона подхранва и загрижеността за сигурността на неговите водни пътища, които са жизненоважни морски маршрути за световните енергийни и търговски доставки.

Свързаният с Израел товарен кораб, който беше заловен от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в навечерието на атаката в събота, все още се задържа от Иран по обвинения, че е нарушил морските разпоредби. По-рано в сряда военноморските сили на Иран заявиха, че ще осигурят военен ескорт, начело с един от най-големите си военни кораби, за иранските търговски кораби, пътуващи от Аденския залив до Червено море.