Бивши ръководители на Twitter съдят Илон Мъск за $128 млн. обезщетение

Twitter, която Мъск преименува на X, е обвинена в многобройни нарушения на трудовото законодателство и на работното място, включително в неизплащане на обезщетения на хиляди работници

10:22 | 5 март 2024
Обновен: 11:40 | 5 март 2024
Автор: Джеф Фийли, Кърт Вагнер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Четирима бивши мениджъри на Twitter, включително бившият главен изпълнителен директор Параг Агравал, съдят собственика на компанията Илон Мъск за това, че след като са били отстранени от компанията, не са им изплатили обезщетения в размер на над 128 млн. долара.

Бившите високопоставени служители твърдят, че Мъск е проявил „особен гняв“ към тях, след като е поел платформата през 2022 г., като публично е обещал да не изплати обезщетенията им, за да си възстанови около 200 млн. долара от сделката за 44 млрд. долара, според иска, подаден в понеделник във федерален съд в Северна Калифорния.

Twitter, която Мъск преименува на X, е обвинена в множество искове в многобройни нарушения на трудовото законодателство и на работното място, включително в неизплащане на обезщетения на хиляди работници, съкратени в месеците след придобиването. Компанията също така е обвинена в множество искове, че не е платила милиони дължими суми на доставчици и наемодатели, докато уж се е опитвала да запази финансовата си състоятелност.

Под контрола на Мъск Twitter се превърна в нарушител на закона, който не плаща на служителите, наемодателите, доставчиците и други. Мъск не плаща сметките си, вярва, че правилата не важат за него, и използва богатството и властта си, за да управлява грубо всеки, който не е съгласен с него“, казват адвокатите на Агравал и другите бивши изпълнителни директори в жалбата от 38 страници.

Говорител на X отказа коментар. Мъск не е отговорил веднага на имейл с молба за коментар.

Веднага след като пое Twitter, Мъск уволни няколко други високопоставени ръководители, освен Агравал: Виджая Гаде, която беше главният служител на компанията в областта на правото и политиката; Нед Сегал, главният финансов директор, и Шон Еджет, главният юрисконсулт на Twitter.

По онова време уволненията не бяха изненадващи. Всички тези ръководители бяха ключови играчи за Twitter в съдебния процес на компанията през лятото на 2022 г., целящ да принуди Мъск да завърши покупката на платформата, след като той се опита да се оттегли.

Всеки от ръководителите трябваше да получи значителни възнаграждения като част от споразумението на Мъск за закупуване на компанията, което включваше формулировка, която щеше да ускори изплащането на техните неизползвани награди за акции. Само Агравал е трябвало да получи около 50 млн. долара под формата на обезщетения.

През октомври Агравал, Гаде и други бивши ръководители спечелиха решение на съдия от Делауеър, според което X трябваше да плати 1,1 млн. долара за съдебни разходи, направени по време на работата им в компанията.

В началото на декември X се провали в разпоредената от съда медиация за разрешаване на исковете на хиляди бивши служители на Twitter, които твърдят, че са били измамени с обезщетения при напускане.

Също така през декември съдия от Сан Франциско отхвърли искането на X за отхвърляне на съдебен иск от служители, които твърдят, че са им отказани бонуси за 2022 г., въпреки че в месеците преди придобиването на Мъск им е било обещано, че ще им бъдат изплатени 50% от целевите суми.