Регулаторен орган на САЩ разследва дали инвеститорите в OpenAI са били подведени

Американският регулаторен орган проучва вътрешната комуникация на главния изпълнителен директор Сам Алтман във връзка с отстраняването му от поста през ноември

19:30 | 29 февруари 2024
Автор: Влад Савов
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) разследва дали инвеститорите в OpenAI са били подведени, докато стартъпът е преминавал през ожесточен дебат за ръководството през миналата година, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на хора, запознати с разследването.

Американският регулаторен орган проучва вътрешната комуникация на главния изпълнителен директор Сам Алтман във връзка с отстраняването му от поста през ноември, се казва в доклада. Според запознати Комисията по ценните книжа и фондовите борси е изпратила призовка до компанията през декември и е поискала от висши служители на OpenAI да запазят вътрешни документи.

За да бъде върнат на поста си, Алтман се съгласява да проведе вътрешно разследване, наред с други условия. Внезапният характер на уволнението му и изявлението на управителния съвет, в което се казва, че Алтман не е бил „последователно откровен в комуникациите си“, създадоха очаквания за появата на информация, доказваща кой е извършил престъпление. Нищо подобно не излезе наяве, въпреки че имаше разкрития за напрежение в OpenAI относно набирането на средства за външно предприятие за чипове, включително търсене на финансиране в Близкия изток, както и спор с бившия член на борда Хелън Тонер относно научен труд, на който тя е съавтор и който е критичен към компанията.

Според лице, пряко запознато с мнението на съвета, именно моделът на поведение на Алтман, а не едно-единствено крайно нарушение, е накарал съвета да загуби доверието си в него.

ChatGPT на OpenAI предизвика сегашната бързина за внедряване на изкуствен интелект във всички видове индустрии и услуги, като Microsoft Corp. инвестира повече от 10 млрд. долара в партньорството си със стартъпа.

Проучването на SEC може да не доведе до установяване на нарушения от страна на участващите страни. OpenAI избра двама адвокати от фирмата WilmerHale да проведат разследването на събитията.

Докато тече проверката, управителният съвет ще продължи да предприема стъпки за укрепване на корпоративното управление на OpenAI, за изграждане на квалифициран и разнообразен управителен съвет от изключителни личности и за наблюдение на важната мисия на OpenAI, която се състои в това да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество“, заяви през декември Брет Тейлър, председател на управителния съвет на OpenAI.