Дясната ръка на Бъфет Чарли Мънгър е починал

Berkshire Hathaway нямаше да достигне днешния си статут, без вдъхновението, мъдростта и помощта му, каза изпълнителният директор на Berkshire Уорън Бъфет

09:30 | 29 ноември 2023
Обновен: 09:35 | 29 ноември 2023
Автор: Ноа Бухаяр
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чарлз Мънгър, алтер егото, помощникът и противникът на Уорън Бъфет в продължение на почти 60 години, когато двамата превърнаха Berkshire Hathaway Inc. от фалирало текстилно предприятие в империя, e починал.

Той е издъхнал във вторник в калифорнийска болница на 99 години, се казва в изявление на компанията. Той е дългогодишен жител на Лос Анджелис. Адвокат по образование, Мънгър (римува се с hunger, глад от анг. бел. ред.) помогна на Бъфет, който беше седем години по-млад от него, да изработи философия за дългосрочно инвестиране в компании. Под тяхно ръководство Berkshire реализира средна годишна печалба от 20% в периода 1965-2022 г. - приблизително два пъти повече от индекса S&P 500. Десетилетията на увеличена възвръщаемост превръщат двойката в милиардери и народни герои за почитателите на инвеститорите.

Мънгър беше заместник-председател на Berkshire и един от най-големите акционери, чиито акции се оценяваха на около 2,2 млрд. долара. Общата му нетна стойност е около 2,6 млрд. долара, според Forbes.

По време на годишните срещи на компанията в Омаха, Небраска, където и двамата с Бъфет са израснали, Мънгър е известен с ролята си на прям човек и противник на корпоративните ексцесии. С нарастването на славата и богатството на Бъфет - в зависимост от цената на акциите на Berkshire, той понякога е най-богатият човек в света - стойността на Мънгър като човек, който го връща в реалността също нараства.

"Страхотно е да имаш партньор, който да ти каже: "Не мислиш трезво", казва Бъфет за Мънгър, седнал до него, на срещата на Berkshire през 2002 г. (Прекалено много изпълнителни директори се обграждат с "група подмазвачи", които не са склонни да оспорват техните заключения и пристрастия, добави Бъфет.

От своя страна Мънгър каза, че Бъфет се е възползвал от това, че е имал "говорещо фолио, което знае нещо. И мисля, че съм бил много полезен в това отношение."

Отвъд стойността

Бъфет отдаде дължимото на Мънгър за това, че е разширил подхода му към инвестирането отвъд настояването на ментора му Бенджамин Греъм за закупуване на акции за част от стойността на базовите им активи. С помощта на Мънгър той започва да изгражда конгломерат от застрахователни, железопътни, производствени и потребителски акции, който през първите девет месеца на тази година отчита оперативна печалба от близо 29 млрд. долара.
"Чарли винаги е подчертавал: "Да купуваме наистина прекрасни предприятия", казва Бъфет пред Omaha World-Herald през 1999 г.

Това означаваше предприятия със силни марки и ценова мощ. През 1972 г. Мънгър подтиква Бъфет да придобие калифорнийската сладкарска компания See's Candies Inc. Бъфет започва да гледа на See's като на "прототип на бизнес мечта“, а успехът на тази сделка вдъхновява инвестицията на Berkshire в акции на Coca-Cola Co. на стойност 1 млрд. долара 15 години по-късно.

Язвителният Мънгър толкова често ограничаваше ентусиазма на Бъфет, че Бъфет шеговито го наричаше "отвратителния човек". На събранието на Berkshire през 2002 г. Бъфет предлага триминутен отговор на въпроса дали компанията може да закупи кабелна компания. Мънгър каза, че се съмнява, че ще има такава на приемлива цена.

"На каква цена бихте се чувствали комфортно?" попита Бъфет.
"Вероятно на по-ниска цена от вашата", парира Мънгър.

Китайският бик
През последните години феновете на Мънгър продължиха да пътуват до Лос Анджелис, за да му задават въпроси на годишните срещи на Daily Journal Corp. - издателска компания, която той оглавяваше като председател. Той демонстрира таланта си да инвестира, като вложи парите на компанията във временно поевтинели акции като Wells Fargo & Co. по време на финансовата криза от 2008-2009 г.

В продължение на много години Мънгър беше по-оптимистично настроен от Бъфет, когато ставаше въпрос за инвестиции в Китай. Berkshire стана най-големият акционер в китайския автомобилен производител BYD Co., например, години след като Мънгър започна да купува негови акции, въпреки че Berkshire започна да намалява този дял през 2022 г.

През 2018 г. Мънгър започна да споделя титлата си на заместник-председател в Berkshire с двама висши мениджъри от следващо поколение - Грег Абел и Аджит Джаин, които бяха назначени в борда на директорите в дългоочакван знак за плановете на Бъфет за приемственост. Впоследствие Бъфет определи Абел като свой вероятен наследник.

Три години по-рано именно Мънгър беше сигнализирал за вероятното повишение на Абел и Джаин с похвала, изказана по характерния за него начин: с обратен замах към шефа. "В някои важни отношения", пише той за двойката през 2015 г., "всеки от тях е по-добър бизнес ръководител от Бъфет."