Френски ядрен стартъп търси 150 млн. евро за прототип на реактор

Naarea, тригодишен френски стартъп в областта на ядрената енергетика се стреми да разработи малък реактор, който да отговори на нарастващите нужди от декарбонизация на промишлеността

16:55 | 27 ноември 2023
Обновен: 16:58 | 27 ноември 2023
Автор: Франсоа дьо Бопюи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Naarea, тригодишен френски стартъп в областта на ядрената енергетика, иска да набере 150 млн. евро, тъй като се стреми да разработи малък реактор, който да отговори на нарастващите нужди от декарбонизация на промишлеността от началото на следващото десетилетие.

Компанията, която вече е набрала 50 млн. евро от няколко френски семейни компании, като Eren Groupe SA, и 10 млн. евро от правителството, се обръща към рисков капитал, индустриални и институционални инвеститори и държавни инвестиционни фондове за финансиране от кръг А с помощта на Rothschild & Co, заяви съоснователят Жан-Люк Александър в интервю в Париж в петък. Той се надява да приключи набирането на средства през първото тримесечие на следващата година.

Naarea, което означава Ядрена енергия за всички (Nuclear Abundant Affordable Resourceful Energy for All), е част от нарастваща вълна от компании от Европа до Северна Америка, които насърчават по-малки, по-евтини и по-безопасни проекти за реактори. Разрастващият се сектор на малките модулни и усъвършенствани ядрени реактори, които имат широк спектър от размери и технологии, претърпя неуспех този месец, когато NuScale Power Corp. отмени плана си за изграждане на централа в САЩ на фона на нарастващите разходи.

"NuScale не е мъртъв и все още има проекти", каза главният изпълнителен директор на Naarea, като същевременно посочи, че френският стартъп, в който работят 175 души, има различен бизнес модел и разработва друга технология. Naarea има за цел "да произвежда електроенергия и топлина, възможно най-близо до индустриалните предприятия, за да облекчи мрежата".

Стартъпът, който работи с френската ядрена индустрия и чуждестранни лаборатории, се стреми да изгради реактор, който да произвежда 40 мегавата електроенергия - достатъчно, за да захранва автомобилна фабрика или някои от най-големите инсталации за обезсоляване - както и за отопление, според Александър.

Naarea работи по реактори на бързи неутрони с разтопена сол, които биха били с размерите на автобус. Те ще изгарят плутоний и силно токсични радиоактивни отпадъци, които понастоящем се съхраняват във Франция. Компанията е открила керамика, която би предотвратила корозията на течното гориво - нещо, което е възпрепятствало разработването на такива реактори в миналото, заяви шефът на компанията.

Ако всичко върви по план, през 2028 г. ще бъде създаден пълномащабен прототип. До 2030 г. ще са необходими общо 2 млрд. евро за завършване на разработката на реактора, изграждане на завод за гориво в завода за рециклиране на ядрени отпадъци на Orano SA в Хага или в близост до него, както и на отделен завод за реактори в друга част на Франция. Стартъпът трябва също така да убеди органите за ядрена безопасност и регулаторните органи в проекта.

Тези реактори "са конкурентоспособни, защото са малки" и са безопасни по проект, каза Александър.