Байдън забрани разширяване в Китай на компании, които получават субсидии за чипове

Администрацията на Бадън обяви окончателните си ограничения за компаниите, които произвеждат чипове в Китай. Те ще получат субсидиране, за да върнат производството в САЩ

18:51 | 22 септември 2023
Автор: Макензи Хоукинс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В петък администрацията на Байдън обяви окончателни ограничения относно разширяване на дейността в Китай от страна компании за полупроводници, които ще получат федерални средства за изграждане на заводи в САЩ.

Това е последното регулаторно препятствие преди Министерството на търговията да отпусне федерална помощ на стойност над 100 милиарда долара, чиято цел е да стимулира местното производство на чипове, като същевременно ограничи технологичния напредък на Китай.

Службата за програмиране на чипове, която се готви да отпусне безвъзмездни средства в размер на 39 милиарда долара и 75 милиарда долара под формата на заеми и гаранции по заеми, ще забрани на фирмите, спечелили тези средства, да увеличават значително производството или да разширяват физическите си производствени площи в Китай. Те ще бъдат ограничени до 5% увеличение за съвременни чипове и до 10% за по-стари технологии от 28 нанометра или по-зрели.

„Инициативата „Чипове за Америка“ в основата си е инициатива в областта на националната сигурност и тези предпазни мерки ще помогнат да се гарантира, че компаниите, които получават средства от правителството на САЩ, не подкопават националната ни сигурност, тъй като продължаваме да се координираме с нашите съюзници и партньори за укрепване на глобалните вериги за доставки и повишаване на колективната ни сигурност“, заяви в изявление министърът на търговията Джина Реймондо.

Въпреки това Министерството на търговията премахна строго ограничение в първоначалното предложените условия. Преди това агенцията беше включила таван на разходите за инвестиции в усъвършенстван капаците в Китай в размер на 100 хиляди долара, което на практика би попречило на компаниите да получат федерално финансиране за увеличаване на производството на чипове, по усъвършенствани от 28 нанометра.

Ограничението от 100 хиляди долара за инвестиции в Китай е предложеното определение за „значителна“ сделка, която е забранена от закона за чиповете. Сега търговското Министерство ще дефинира „значителна“, когато преценява наградите за отделните компании, а не чрез създаване на правила, заяви високопоставен служител на Министерството, който информира репортерите за развитието на правилото при условие за анонимност.

Отстраняването стана факт след като съветът на индустрията за информационни технологии - мощна индустриална група, която представлява Intel Corp., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. и други, се обявиха против него. Очаква се и трите производители на чипове да получат федерални стимули за нови съоръжения на американска земя.

В същото време Министерството на търговията разшири обхвата на окончателното правило, за да ограничи мащаба на изграждане на съоръженията на производителите на чипове в Китай, в допълнение към първоначалните ограничения, които се основават само на производствения капацитет. Според служителя на Министерството ограничението е обвързващото ограничение на предпазните мерки на националната сигурност.

Поправката отразява мнението на компанията, че производственият капацитет може да варира в широки граници през отделните месеци, което прави разширяването на чистите помещения и други съоръжения по-добър показател, каза служителят.

„Този праг има за цел да обхване дори и скромни сделки а разширяване на производствения капацитет, но позволява на получателите на финансиране да поддържат съществуващите си съоръжения чрез нормално за дейността модернизиране на оборудването и подобряване на ефективността“. Това се казва в съобщение за пресата на Министерството на търговията.

„Тъй като парите са взаимозаменяеми няма смисъл да се финансират нови фабрики, построени в САЩ, като същевременно се позволява на компаниите получатели на безвъзмездни средства да продължат да разширяват дейността си, за да изпълнят целите на Made in China 2025”, казва Дмитрий Алперович, председател на Silverado Policy Accelerator.

Министерството на търговията очерта и други мерки, включително списък с чипове, класифицирани като критични за националната сигурност, които подлежат на по-строги ограничения. Освен това към определението за производство на полупроводници се добавя производството на пластини и субстрати, което разширява обхвата на ограничените дейности.

В правилото се пояснява, че някои съвместни научно изследователски и лицензионни дейности с Китай и други чуждестранни субекти, които предизвикват безпокойство и не засягат националната сигурност, като например международните стандарти и лицензиране на патенти, са разрешени.

САЩ могат да възстановят пълния размер на федералните безвъзмездни средства, ако получателят им наруши правилата, заяви Министерството на търговията. Министерството ще продължи да прилага предпазните мерки, тъй като субсидиите се отпускат с течение на времето, каза високопоставеният служител, включително изискването компаниите да уведомяват Министерството преди да разширяват наследените съоръжения за производство на чипове.