ЕЦБ затяга контрола на банковата ликвидност и може да увеличи изискванията

Макар че ликвидността е ключов елемент от банковия надзор, напоследък надзорните органи се бяха съсредоточили върху по-належащи въпроси, свързани с банковия капитал и кредитния риск в епохата на ниските лихвени проценти

12:41 | 19 май 2023
Обновен: 13:49 | 19 май 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати Европейската централна банка (ЕЦБ) засилва контрола върху ликвидните резерви на кредиторите и може да съобщи за по-строги изисквания към отделни компании по-късно тази година, пише Bloomberg.

В годишния преглед на ЕЦБ на рисковете, пред които са изправени банките, вероятно ще се обърне по-голямо внимание на управлението на ликвидните средства, включително и на възможността за по-висок праг за ключови показатели като коефициента за ликвидно покритие, заявиха лицата, пожелали да останат анонимни. Това е в допълнение към засиленото взаимодействие между банките и ЕЦБ по темата, посочиха още източниците.

Сривът на Credit Suisse Group AG през март и на американски кредитори, включително Silicon Valley Bank, постави под въпрос доколко банките са наистина подготвени да издържат на напрежението по отношение на депозитите и ефективността на показателите, които инвеститорите и регулаторите използват, за да измерват способността им да устоят на криза.

Макар че ликвидността е ключов елемент от банковия надзор, напоследък надзорните органи се бяха съсредоточили върху по-належащи въпроси, свързани с банковия капитал и кредитния риск в епохата на ниските лихвени проценти. В края на 2021 г. ЕЦБ започна да притиска банките да се вглеждат по-внимателно в ликвидността, тъй като по-високата инфлация сочеше към нарастващи разходи за финансиране. Неотдавнашният срив на американските кредитори засили внимателното наблюдение.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар.


Ликвидността на банките в Европа е по-висока, отколкото преди пандемията 

ЕЦБ вероятно ще получи първоначалните резултати от годишния си преглед на рисковете, пред които са изправени банките, през лятото, казаха лицата. По-късно тази година длъжностните лица ще разделят банките на различни групи в зависимост от това колко уязвими са бизнес моделите им към отлив на финансиране, казаха двама от източниците.

Депозитите на богати клиенти вероятно ще бъдат във фокуса на вниманието, тъй като индивидуалните тегления могат бързо да изчерпят ликвидните резерви на банката. Това беше един от елементите на кризата в Credit Suisse. Пазарното финансиране и възприятието на клиентите на дребно за сигурността на техните спестявания вероятно също ще бъдат от значение.

Швейцарските регулаторни органи обявиха, че ликвидността на Credit Suisse е на добро ниво само няколко дни преди спешното й спасяване през уикенда от конкурента UBS Group AG. По това време тя беше на ръба на колапса, дори и с помощта на спасителната линия на централната банка.

Европейските банкери и регулаторни органи се стремят да изтъкнат, че Credit Suisse е специален случай и че неотдавнашните сътресения в САЩ не са се отразили пряко на банковия сектор в Европа. Еврозоната не е била свидетел на подобно масово изтегляне на средства, най-вече защото всички кредитори в блока подлежат на регулации за ликвидността. Освен това според ЕЦБ те показват по-ниска средна експозиция на лихвен риск в банковите си книжа в сравнение с американските.

Европейските банки са задължени да държат повече висококачествени ликвидни активи, отколкото биха очаквали да бъдат изтеглени в рамките на 30 дни при натоварване. ЕЦБ има правомощията да увеличи това изискване, известно като коефициент на ликвидно покритие, въпреки че официални представители признават публично, че рядко го е правила.


Претеглен състав на ликвидни активи (ляво) и налично стабилно финансиране (дясно)

По данни на Европейския банков орган през четвъртото тримесечие среднопретегленият коефициент за европейските банки възлиза на 165%, което е доста над минималния праг от 100%. Отделните кредитори публикуват свои собствени данни, но като цяло не оповестяват допълнителни изисквания към минимума.

Като алтернатива на вдигането на прага на коефициента за ликвидно покритие ЕЦБ може да критикува отделни банки за качеството на резервите им или способността им да ги управляват, казаха лицата. Кредиторите, които поддържат по-малки буфери от конкурентите си, могат да бъдат уведомени, че са изоставащи, което ще увеличи натиска за подобряване на резервите или потенциално ще се сблъскат с по-ниска оценка за способността им да управляват рисковете.
Според Андреа Енрия, висш служител на ЕЦБ, отговарящ за надзора, неотдавнашните събития, и по-специално скоростта на информацията и решенията, взети от вложителите и други участници на пазара, потвърждават, че "трябва да се обърне повишено внимание" на банковата ликвидност и финансиране.

Със затягането на паричната политика "установихме необходимост да се съсредоточим върху устойчивостта на плановете за финансиране на банките", заяви Енрия пред европейските финансови министри в понеделник. "В резултат на това в надзорните приоритети се отдава по-голямо значение на рисковете, свързани с ликвидността и финансирането".