Австралия променя целите на армията си поради отслабващото господство на САЩ

Според стратегическия преглед на отбраната, публикуван в Канбера в понеделник, австралийската армия не е "не е способна да изпълнява целите си" в сегашния си вид.

11:05 | 24 април 2023
Обновен: 11:12 | 24 април 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мащабен правителствен преглед на военната готовност на Австралия препоръчва всеобхватни промени в отбранителните сили, докато страната се адаптира към бързо променящата се стратегическа среда в Индо-Тихоокеанския регион.

Според стратегическия преглед на отбраната, публикуван в Канбера в понеделник, австралийската армия не е "не е способна да изпълнява целите си" в сегашния си вид. В него се препоръчва на правителството да промени приоритетите на разходите в посока закупуване на ракети с далечен обсег и военни безпилотни дронове, като същевременно се стимулира местното производство на отбранителни продукти.
"Това е преломен момент за отбранителната политика в историята на нашата страна", заяви министърът на отбраната Ричард Марълс на пресконференция след публикуването на доклада. "Това, което тя ще осигури, са австралийски отбранителни сили, подходящи за една много по-уверена и самостоятелна нация".

Прегледът, извършен от бивш външен министър и началник на отбраната, установи, че Австралия е изправена пред "коренно различна" стратегическа среда, включително военно укрепване от страна на Китай, което е "най-голямото и най-амбициозното" за която и да е държава от Втората световна война насам. Всичко това се случва в момент, когато САЩ, които в продължение на 80 години бяха доминиращият регионален играч, вече не са "еднополюсен лидер на Индо-Тихоокеанския регион".
Лейбъристкото лявоцентристко правителство на Австралия разпореди прегледа на отбранителната стратегия и военните разходи малко след като дойде на власт през май 2022 г. Той бе предизвикан отчасти от опасения за продължителни забавяния при закупуването на нови машини и въоръжение и бързо развиващата се среда за сигурност.
Марълс заяви, че преразглеждането означава преработване на мисията на отбранителните сили на Австралия за първи път от 35 години насам.
Военните сили вече ще имат пет основни цели:

- да защитава Австралия и региона в непосредствена близост
- да възпира чрез отказване всеки противник, който се опитва да насочи властта си срещу Австралия или нейните интереси през северните подстъпи
- да защитава икономическите връзки на Австралия с региона и света
- да осигурява колективна сигурност в Индо-Тихоокеанския регион заедно с партньорите си
- да осигури поддържането на глобалния ред, основан на правила.

Разходите за осъществяване на прегледа се оценяват на 19 млрд. австралийски долара (12,7 млрд. щатски долара) над прогнозните разчети, като голяма част от разходите вече са включени в бюджета за отбрана.

В прегледа се препоръчва изместване от конвенционални области като сухопътните десантни кораби към ракетна и безпилотна война.
В резултат на промените австралийската армия ще разшири обхвата на своите оръжия от сегашните едва 40 км до нов първоначален максимален обхват на ракетите от 300 км, заяви министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой. С придобиването на прецизни ударни ракети обхватът може да надхвърли 500 километра. "Става дума за осигуряване на необходимата огнева мощ и мобилност на австралийската армия", каза той.

Хю Уайт, почетен професор по стратегически изследвания в Австралийския национален университет, заяви, че макар да се възхищава на "чувството за спешност" в прегледа, според него военните ще се нуждаят от значително повече инвестиции, за да изпълнят правилно препоръките. Той също така изрази съмнение дали стратегическите цели са достатъчно ясни.

"Не е ясно дали нашият приоритет наистина е да подкрепяме САЩ в поддържането на баланса на силите в Азия, или да защитаваме Австралия и нейните северни подстъпи", каза Уайт.