Очаква се повишено търсене и ръст на цените на имотния пазар у нас през 2023 г.

Инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, Talk 23, Bloomberg TV Bulgaria, 24.04.2023

07:45 | 24 април 2023
Обновен: 09:52 | 24 април 2023
Автор: Николета Рилска

Повишено търсене, по-малко сделки - поради неспособността хората да си позволят тези сделки - и покачване на цените на имотите заради инфлацията. Такива очаквания изрази инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, за представянето на имотния пазар у нас до края на 2023 г. в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Калина Донкова.

По думите на Шопов запитванията и огледите се увеличават, но сделките спадат.

Предлагането е по-малко от търсенето в условията на една пазарна икономика“.

Той отдаде ръста на търсенето на усещането на хората, че спестяванията им се топят и търсенето на най-сигурното убежище за парите им, което е жилище в големия град.

„Намаленият брой на сделките е заради една негативна тенденция – намаляване на покупателната способност на населението“, посочи Шопов. Той отбеляза, че преди инфлацията със средна заплата в столицата е могло да се купи 0,8 кв. м жилищна площ, докато сега това число е 0,65%.

„За един по-дълъг период от 25 години цените на жилищата са се качвали по 12% на година. Иначе казано - за 25 години цените на жилищата в София се покачват три пъти... Цената в една пазарна икономика е функция на реалности. Докато търсенето е по-голямо от предлагането, цените ще продължават да растат в големите градове“.

Според Шопов търсенето на пазара ще бъде високо, но трябва да се увеличи предлагането.

„Общината и държавата трябва да регулират бързо и лесно територии, където предприемаческият капитал да влезе и да увеличи предлагането. Това е единственият начин да станат достъпни жилищата и да се намали тази чудовищна административна тежест в момента“, смята той.

Целия разговор гледайте във видео материала.