Председателят на Саудитската национална банка напусна след коментарите за Credit Suisse

Той подава оставка дванадесет дни след като заяви в интервю за телевизия Bloomberg, че Saudi National Bank със сигурност не би инвестирала повече в Credit Suisse, ако има нов кръг за набиране на капитал.

17:00 | 27 март 2023
Обновен: 17:03 | 27 март 2023
Автор: Матю Мартин, Никълъс Параси  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Аммар Ал Худайри, председател на най-големия акционер в Credit Suisse Group AG, подаде оставка само няколко дни след като коментарите му допринесоха за срива на акциите и облигациите, който накара швейцарското правителство да се намеси и да организира поглъщането на компанията, предава Bloomberg.

Ал Худайри, който стана председател на Саудитската национална банка през 2021 г., когато тя беше създадена чрез сливането на National Commercial Bank и Samba Financial Group, напуска "поради лични причини", според изявление от понеделник.

Той подава оставка дванадесет дни след като заяви в интервю за телевизия Bloomberg, че Saudi National Bank със сигурност не би инвестирала повече в Credit Suisse, ако има нов кръг за набиране на капитал.

След неговите коментари акциите на швейцарската банка се сринаха до най-ниското си ниво в историята, а кредитните ѝ спредове рязко нараснаха. Това помогна за понижаването на цените на всички европейски банки, тъй като инвеститорите избягваха риска след фалита на три банки в САЩ.

"Председателят на Саудитската национална банка стана жертва на това, че даде честното си мнение в толкова напрегнат момент за Credit Suisse", заяви Мохамед Али Ясин, специалист по капиталови пазари и инвестиционен консултант. "Погледнато в перспектива, виждайки процента на изкупуване на Credit Suisse от UBS, неговият отговор беше правилният начин на действие: да изчака кризата да се изясни".

В дните след коментарите си пред телевизия Bloomberg Ал Худайри се опита да успокои пазара, като заяви пред CNBC, че паниката около спада на акциите на Credit Suisse е "напълно неоснователна".

Макар че забележките му съответстваха на предишната позиция на саудитската фирма, коментарите на Ал Худайри до голяма степен бяха възприети като повратна точка за шансовете на Credit Suisse да оцелее. Няколко дни по-късно UBS Group AG се съгласи да купи Credit Suisse в историческа сделка с посредничеството на  правителството, което целеше да овладее кризата на доверие, която започна да се разпространява на световните финансови пазари. UBS предложи да плати 3,3 млрд. долара за своя конкурент в сделка изцяло с акции, която включваше широки държавни гаранции и разпоредби за ликвидност.

Миналата година Саудитската национална банка, която е притежавана на 37% от суверенния фонд на кралството, придоби около 9,9% от Credit Suisse за 1,5 млрд. долара, но само за няколко месеца, тази инвестиция се обезцени с близо 1 млрд. долара. През това време акциите на Саудитската национална банка се сринаха с около една трета, изтривайки повече от 25 млрд. долара от пазарната ѝ стойност преди сделката на Credit Suisse с UBS. В понеделник акциите на банката се търгуваха с ръст от 1% в Рияд.

През октомври Ал Худайри заяви, че "подкрепя" новото ръководство на Credit Suisse и решимостта му да изпълни плана за преструктуриране, но че за момента допълнителен капитал е "изключен".

Подкрепа от Близкия изток

Заможни инвеститори от Близкия изток подкрепят световни банки като Credit Suisse от много години. По време на финансовата криза суверенните фондове на Абу Даби, Катар и Кувейт са вложили около 69 млрд. долара във фирми като Barclays Plc, Merrill Lynch и Citigroup Inc. според данни на фирмата за консултантски услуги и данни Global SWF.

Последните загуби на Credit Suisse са ярко напомняне за поредицата инвестиции, направени от инвеститори от Персийския залив по време на финансовата криза от 2008 г. - много от тях завършиха с финансови загуби или съдебни битки. Регионалните инвеститори стават все по-предпазливи по отношение на нови инвестиции в световни банки, след като се оказаха едни от най-засегнатите от сътресенията в Credit Suisse.

Ал Худайри ще бъде заменен от главния изпълнителен директор на SNB Саид Мохамед Ал Гамди. Банката също така назначи Талал Ахмед Ал Херейджи за изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор. Преди това той беше заместник главен изпълнителен директор и ръководител на отдела за банкиране на едро в саудитския кредитор.