Американските облигации отчитат най-добър старт за годината от Грийнспан насам

Паричните пазари са включили в оценката си допълнително повишение на лихвите в САЩ от 66 базисни до юни, което би довело референтната ефективна лихва до малко под 5%

11:28 | 4 януари 2023
Обновен: 12:07 | 4 януари 2023
Автор: Джеймс Хирай, Майкъл МакКензи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските облигации отбелязват най-доброто начало на годината от 2001 г. насам, когато пазарите правилно прогнозираха, че тогавашният гуверньор на Федералния резерв Алън Грийнспан ще понижи значително основните лихвени проценти.

Инвеститорите започнаха да трупат държавен дълг от първия търговски ден на 2023 г., стимулирани от залозите, че Фед, сега под ръководството на Джером Пауъл, ще забави още повече темпото, с което повишава лихвите. Отслабването на очакванията за повишения на централната банка настъпва в момент, в който инфлацията показва признаци на забавяне, а загрижеността за перспективите за икономически спад в САЩ през тази година нараства.

Доходността по

Доходността на бенчмарковите 10-годишни облигации се понижи с близо 14 базисни пункта до 3,74%, отбелязвайки най-силния спад в първия търговски ден на новата година от 2001 г. насам. По-рано през сесията доходността се понижи с 15,5 базисни пункта, преди каскада от продажби на нови корпоративни облигации за кратко да ограничи пазара. В първия ден на 2001 г. движението беше близо 20 базисни пункта, като търговците се насочиха към държавните ценни книжа, тъй като опасенията от рецесия подхранваха залозите за стъпка от страна на Грийнспан, която в действителност се случи на следващия ден.
Във вторник покупките на съкровищни облигации се увеличиха след ръста на германските облигации, след като данните за годишната инфлация в две регионални държави показаха забавиха за втори месец поред, което е знак, че ценовият натиск може да отслабне.

Поевтиняването на петрола подкрепи подобрените нагласи на пазара на съкровищни облигации, който през 2022 г. претърпя рекордна годишна загуба, тъй като нарастващата инфлация предизвика агресивен отговор от страна на Фед. Макар че доходността завърши годината далече от най-високите си стойности, през последните две седмици на декември инвеститорите с мечи нагласи към облигациите имаха надмощие, особено в Европа.

Австралийските и новозеландските дългови книжа повториха ралито при американските в сряда, като доходността им спадна в началото на търговията в Азия.
"Последните две седмици на 2022 г. могат сполучливо да се характеризират като меча фаза при щатските лихви" по време на сезонно нестабилен период - написа в бележка Йън Линген, ръководител на отдела за лихвена стратегия в BMO Capital Markets. "Тъй като инвеститорите се завръщат от дългия уикенд, очакваме, че по-хладнокръвните трейдъри ще надделеят".

Чувствителната към политиката доходност на двегодишните облигации изтри част от по-ранното си движение, като завърши с понижение от около 6 базисни пункта на равнище 4,37%. Паричните пазари са включили в оценката си допълнително повишение на лихвите в САЩ от 66 базисни до юни, което би довело референтната ефективна лихва до малко под 5%. Самият Федерален резерв прогнозира максимален диапазон за своя лихвен процент от 5% до 5,25%, което е осреднената стойност на прогнозите на неговите ръководители за 2023 г., публикувани през декември. Това е с три четвърти процентни пункта над равнището на целевия диапазон в момента.

Доходността по

Държавните ценни книжа задържаха около половината от ръста си, тъй като компаниите се наредиха на опашка за продажба на деноминиран в долари дълг след двуседмичното прекъсване по време на празниците. Дилърите очакват обща седмична сума от 35 до 40 млрд. долара.
"Корпоративният календар през януари по принцип е наситен със сделки, но за първия търговски ден от годината това е впечатляващо и показателно за периода", заяви Грегъри Фаранело, ръководител на отдела за търговия и стратегия на американските лихвени проценти в AmeriVet Securities.

Движението във вторник поднови възстановяването на държавните ценни книжа, което набра скорост през ноември, тъй като темпът на нарастване на цените се забави, а представителите на централните банки очертаха по-малко агресивен път на затягане на паричната политика.
Икономическият календар ще доминира през останалата част от седмицата, като в сряда се очаква ключово проучване на производството и данни за откритите работни места, а в петък ще бъде публикуван докладът за заетостта през декември.

Пазарът на труда в САЩ е устойчив, като солидното нарастване на заплатите спомага за стимулиране на инфлацията в сектора на услугите. Това привлича вниманието на служителите на Фед и вероятно ще бъде включено в протокола от заседанието през декември, който ще бъде публикуван в сряда. Прогнозите са, че през декември увеличението на заплатите ще бъде с годишен темп от 5%, а броят на заетите лица се очаква да нарасне с 200 000.