САЩ забраниха на Huawei и ZTE да продават оборудването си в страната

Федералната комисия по комуникациите заключи, че продуктите представляват риск за сигурността на данните

20:40 | 28 ноември 2022
Автор: Тод Шийлдс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските технологични гиганти Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. вече нямат право да продават оборудването си в САЩ, след като регулаторите в страната прецениха, че те представляват заплаха за сигурността. Това е поредната стъпка за ограничаване на присъствието на китайски телекомуникационни компании в американските мрежи, предава Bloomberg.  

Федералната комисия по комуникациите издаде заповед в петък, която се отнася и за още няколко компании – това са производителите на свързани камери Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. и Dahua Technology Co., кактои производителят на радио предаватели Hytera Communications Corp.

„Федералната комисия по комуникациите е решена да предпази националната ни сигурност, като се уверява, че в границите на страната не се допуска ненадеждно комуникационно оборудване и продължаваме да работим по този въпрос,“ заяви председателят на комисията Джесика Росенуорцел в изявление за медийте.“Тези правила са важна част от продължаващите ни усилия да предпазим американците от заплахи за националната н сигурност, които включват и телекомуникациите“.

С 4-0 гласа Комисията заключи, че продуктите представляват риск за сигурността на данните. Предишните усилия за ограничаване на китайския достъп включват контрол на износа, който прекратява достъпа до ключово, сложно оборудване и софтуер. Неотдавна американски служители обмисляха ограничения за TikTok поради опасения, че китайските власти биха могли да получат достъп до данни на американски потребители чрез приложението за споделяне на видео клипове.

„Връх на усилията“

"Това е върхът на усилията", каза Клон Китчън, старши научен сътрудник в базирания във Вашингтон American Enterprise Institute, мозъчен тръст в областта на публичната политика. "Нещата, които започнаха при Тръмп, сега се изпълняват. Администрацията на Байдън продължава да затяга контрола срещу тези компании, защото заплахата не се променя".

В отговор по електронна поща от Hikvision заявиха, че нейните продукти за видеосигурност "не представляват заплаха за сигурността на Съединените щати и няма техническа или правна обосновка за решението на Федералната комисия по комуникациите". Компанията заяви, че решението "ще направи по-трудно и по-скъпо за малките предприятия в САЩ, местните власти, училищните райони и отделните потребители да защитават себе си, своите домове, предприятия и имущество".

Huawei отказа да коментира, а Dahua, Hytera и ZTE не отговориха на имейли, изпратени извън обичайното работно време в Китай.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян призова САЩ да спрат това, което той определи като опит за политизиране и въоръжаване на икономически, търговски и научно-технологични въпроси. "Това, което САЩ направиха, е още един пример за злоупотреба с концепцията за национална сигурност, като използват държавната власт, за да попречат на китайските компании", заяви Джао на редовен брифинг в понеделник.

На двустранната среща между американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин в Индонезия миналата седмица не е ставало дума за предстоящия ход на Комисията, заяви американски служител, говорейки при условие за анонимност. Байдън е обсъдил със Си технологични въпроси в по-широк план и е бил категоричен, че САЩ ще продължат да предприемат действия за защита на националната си сигурност, каза служителят.

"Това е смъртоносен удар за дейностите в САЩ на всички тези компании", каза Конор Хийли, директор на правителствените изследвания на базираната във Витлеем, Пенсилвания, изследователска група за наблюдение IPVM.  "Те няма да могат да предлагат никакви нови продукти в САЩ."

Най-изложени на риск

Dahua и Hikvision ще бъдат засегнати най-много, тъй като техните камери се използват широко, често от правителствени агенции с много обекти за наблюдение, каза Хийли. Агенциите, включително полицията, също използват преносими радиостанции Hytera, каза той.

В заповедта си Федералната комисия по комуникациите поиска коментар и за това дали да отмени съществуващото разрешение за оборудване, каза Розенуорсел в онлайн изявление.

Според Хийли търговците може да се окажат с оборудване, което е незаконно да се продава.

През 2018 г. Конгресът гласува да забрани на федералните агенции да купуват оборудване от петте компании, посочени от Комисията. По-рано агенцията заяви, че компаниите нямат право да получават федерални субсидии, а също така е забранила на китайските телефонни компании да развиват бизнес в САЩ.

Заповедта, публикувана в петък, се изисква по силата на законопроект, подписан от Байдън през ноември 2021 г., заявиха от агенцията.