Kитайски дипломат яростно разкритикува ограниченията на износа на САЩ в разговор с Блинкен

Външният министър на страната заяви, че мерките потъпкват грубо принципите на свободната търговия

11:00 | 31 октомври 2022
Обновен: 11:07 | 31 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският външен министър Ван И разкритикува ограниченията върху износа на САЩ в разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, подчертавайки напрежението между страните преди евентуална среща на живо на двамата лидери.

"Американската страна трябва да прекрати сдържането и потискането на Китай и да не създава нови пречки пред двустранните отношения", заяви Ван, според изявление на външното министерство в Пекин от понеделник. "Американската страна въведе нови мерки за контрол на износа срещу Китай, ограничавайки инвестициите в страната, като така грубо наруши принципите на свободната търговия и нанесе сериозни вреди върху законните права и интереси на Китай, което трябва да бъде поправено".

Ван и Блинкен обсъдиха необходимостта от поддържане на открит диалог и отговорно управление на отношенията им, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в отделно изявление след разговора. Блинкен е изразил загриженост относно войната на Русия срещу Украйна и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност и икономическата стабилност, каза Прайс, а двамата са обсъдили и нестабилността в Хаити.

Разговорът беше първият между двамата след повишението на Ван в 24-членното Политбюро на Комунистическата партия по-рано този месец, което го направи най-високопоставения дипломат на Китай. Двете страни се подготвят за евентуална среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин следващия месец, когато световните лидери ще се съберат на срещата на Групата на 20-те в Бали, Индонезия.

Коментарите на Ван относно контрола на износа бяха очевидна препратка към стъпката на Вашингтон по-рано този месец за ограничаване на китайския достъп до технологии за производство на чипове. Те сигнализират, че този въпрос вероятно ще бъде предмет на спорове, ако и когато Байдън проведе първата си среща като президент с китайския лидер.

Мащабните ограничения на американското министерство на търговията ограничават продажбата на полупроводници и оборудване за производство на чипове на китайски клиенти, които нанасят тежък удар в основата на усилията на страната да изгради собствена индустрия за чипове. Този ход би могъл да подкопае усилията на Пекин да развие широка част от икономиката си, включително полупроводници, суперкомпютри, системи за наблюдение и модерни оръжия.

Никълъс Бърнс, посланикът на САЩ в Китай, също се срещна с Ван в петък, почти осем месеца след като пратеникът пристигна в Пекин. Миналата седмица Си написа в писмо до базираната в Ню Йорк група в подкрепа на по-силните двустранни връзки, че Пекин е готов да намери начин да постигне разбирателство с Вашингтон. 

Коментарите на Си показваха желание за помирение след конгреса на Комунистическата партия, по време на който той си осигури трети мандат на власт и обеща, че Китай ще отстоява позициите си в един по-враждебен свят.