Качински обвини за ниската раждаемост пиенето сред младите жени в Полша

Коефициентът на раждаемост в Полша е под средния за ЕС, а миналата година страната отбеляза най-рязкото си намаляване на населението след Втората световна война

16:00 | 6 ноември 2022
Обновен: 16:26 | 6 ноември 2022
Автор: Пьотр Сколимовски
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Влиятелен полски политик предизвика нова полемика, като посочи връзката между прекомерното пиене сред младите жени и ниската раждаемост в страната.

Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост", направи този коментар по време на среща с избиратели късно в събота в Елк, Североизточна Полша.

Това беше поредната от няколкото нападки, които Качински отправи в последно време към най-различни цели - полската опозиция, транссексуалната общност и Германия. Той обикаля малки градове, за да търси подкрепа за партията си преди парламентарните избори, които се очакват през октомври 2023 г.

"Няма да видим нито едно бебе, ако момичетата, младите жени, продължават да пият", каза 73-годишният Качински, който никога не се е женил и няма деца.

"Най-малко деца в Полша има във Варшава, така че това не е само икономически въпрос, а и определено отношение на хората, особено на жените", добави той.

Коефициентът на раждаемост в Полша е под средния за Европейския съюз и миналата година страната отбеляза най-рязкото си намаляване на населението след Втората световна война. В същото време данните показват, че все повече деца се раждат на жени от регионите на големите градове.

Партия "Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г. отчасти благодарение на обещанието си за щедри детски премии за по-големи семейства. Оттогава Полша наложи почти пълна забрана на абортите, което предизвика месеци наред улични протести и осъждане от страна на европейските законодатели.

Сега кандидатурата на партията за трети пореден мандат изглежда нестабилна поради задълбочаващата се криза с разходите за живот в страната.  

Същевременно полският президент Анджей Дуда изключи възможността да направи нови предложения пред Европейския съюз, за да излезе от задънената улица по отношение на отпускането на 35,4 млрд. евро помощ след пандемията.

"Не вярвам, че по-нататъшните опити да се отговори на очакванията на другата страна ще доведат до някакви резултати", заяви Дуда пред списание Seci, според откъси от интервюто, публикувани на уебсайта wpolityce.pl. "Смятам, че Полша вече е показала твърде много добра воля."

Предвижда се пълният текст на интервюто да излезе в понеделник.

Засилват се спекулациите, че Дуда може да се намеси, за да помогне на правителството да постигне компромис. Европейската комисия настоява, че Варшава не е направила достатъчно, за да започне да получава помощта, след като страната прие закон, който отменя някои от оспорваните промени в съдебната система.

Дуда заяви, че "доколкото му е известно" Полша е изпълнила всички условия, за да започне да получава средствата, след като Комисията одобри нейния план за изразходване на средствата за помощ след пандемията, макар и с определени условия. Правителството планира в рамките на няколко седмици официално да поиска плащанията.

Парите са от значение за полското правителство, което е изправено пред най-високите си разходи по заеми от повече от две десетилетия и пред напрегната надпревара преди парламентарните избори, очаквани през октомври 2023 г.

Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че е сигурен, че Полша ще получи средствата, след като неговата партия спечели.

Той също така предупреди да не се стига до ескалация на конфликта до степен, в която Полша на практика ще загуби достъп до милиарди евро - ситуация, с която в момента се сблъсква Унгария при премиера Виктор Орбан.

"Днес Орбан трябва да направи различни, мащабни отстъпки в ЕС, защото икономиката му просто се срива", каза Качински в Елк, Североизточна Полша. "Не можем да правим такива грешки."