Биткойн се свлече до триседмично дъно на фона на глобален спад в апетита към риск

Спадовете последваха движенията на пазарите на акции, които бяха на червено в по-голямата част от Европа

17:22 | 19 август 2022
Обновен: 16:18 | 20 септември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Криптовалутите претърпяха рязък спад, на фона на цялостен спад на световните пазари. Една основните причини за това е публикуваната стенограма от последното заседание на Федералния резерв на САЩ от която става ясна тяхната решимост да продължат да повишават лихвените проценти, докато инфлацията не бъде овладяна, пише Bloomberg.


Биткойн, най-голямата виртуална монета по пазарна капитализация, поевтиня с цели 9,1% до $21 281, което е най-ниското ниво от края на юли. Етерът и по-малките токени отбелязаха още по-рязък спад, като Avalanche, Cardano и Solana паднаха с повече от 10% в търговията в рамките на деня.

Спадовете последваха движенията на пазарите на акции, които бяха на червено в по-голямата част от Европа, докато фючърсите на индексите на акции в САЩ паднаха. През последните месеци цените на виртуалната валута се движеха в синхрон с американските акции, като отбелязаха най-силната взаимовръзка от 2010 г. между цифровите активи и ключовите индекси на акции като S&P 500 и Nasdaq.

В петък крипто позиции за близо 220 милиона долара бяха ликвидирани в рамките на един час, като биткойн представляваше приблизително половината от тях, според данни от Coinglass.
„Отслабването на глобалните капиталови индекси и влошаващата се макроикономическа среда е тревожен фактор“, каза Алекс Купцикевич, старши пазарен анализатор във FxPro. „Вярваме, че отново ще ще наблюдаваме подобни резки пазарни движения през следващите месеци.“
Цените на криптовалутите паднаха рязко от май, когато колапсът на стейбълкойн проекта Terra предизвика вълна от ликвидации, фалити и съкращения в сектора. Цената на биткойн се възстанови, след като достигна дъното от $17 599 на 18 юни, но остава с 54% по-ниска спрямо началото на тази година.


Възстановяването изглежда все по-крехко, тъй като търговците не успяват да получат ясна представа за посоката на паричната политика на Федералния резерв. В четвъртък двама членове на Фед, Джеймс Булард и Естер Джордж, дадоха различни сигнали за размера на следващото увеличение на лихвените проценти.
Представители на Фед предлагат разнопосочни сигнали за размера на повишаването на лихвените проценти през септември.
Сега вниманието е насочено към годишния симпозиум на Фед в Джаксън Хол, Уайоминг, който ще се проведе през следващата седмица.

Вече има спекулации, че председателят на Фед Джером Пауъл може да се аргументира със скорошното разхлабване на финансовите условия, което доведе до покачване на финансовите пазари през последните седмици.
„Предполагам, че скоро ще видим колко голям е апетитът за биткойн в тези доста необичайни пазарни условия“, написа Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda, в имейл.