Турция очаква връх на инфлацията от 40% през 2022 г.

Финансовият министър е представил най-подробната си прогноза за инфлацията пред икономисти

10:26 | 23 януари 2022
Обновен: 10:35 | 23 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският финансов министър Нуреддин Небати е казал пред икономисти, че очаква инфлацията да достигне връх от около 40% през следващите месеци и да не надхвърли 50% тази година, предава Bloomberg.

Небати е представил най-подробната си прогноза досега за потребителските цени през 2022 г. по време на среща с 60 икономисти и анализатори в събота в Истанбул, според източници, които поискаха да не бъдат идентифицирани, защото събитието не е било публично. Министърът е казал, че инфлацията може да не падне под 30% до края на годината. От турското финансово министерство отказаха коментар.

Инфлацията в Турция достигна 36,1% през декември, най-високата от началото на 19-годишното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган. Инфлационните очаквания за следващите 12 месеца скочиха от 21,39% до 25,37%, според януарско проучването на централната банка сред участниците на пазара. Някои банки на Уолстрийт прогнозират, че миналогодишната валутна криза може да тласне инфлацията над 50%.

Скокът в цените беше подхранван от това, че централната банка на Турция понижи основния си лихвен процент с общо 500 базисни пункта по време на четири последователни заседания, преди да обяви пауза в цикъла на облекчаване в четвъртък. Агресивното облекчаване беше поискано от Ердоган, който твърди, че по-ниските ставки ще задържат потребителските цени и ще стимулират растежа. Обезценяването на лирата и нарастващите световни цени на енергията са сред най-големите двигатели на инфлацията.

Турската валута беше загубила половината от стойността си за три месеца, преди да се стабилизира през декември. Тогава правителството въведе спешни мерки, включително програма за компенсиране на притежателите на лири за големи спадове на валутата.

Централната банка на Турция също така обеща стимули за компании, които конвертират сметки в чуждестранна валута и златни депозити в срочни депозити в турски лири.

Финансовият министър очаква мерките да доведат до преобразуване на корпоративни активи от 10 милиарда долара в лири, което ще помогне за поддържането на валутата, казват източниците.

Нербати е заявил още, че турската централна банка работи по дългосрочно финансиране, за да помогне на банките да се застраховат срещу рискове по по-дългосрочни заеми. Той е предупредил инвеститорите да не очакват увеличаване на лихвите от Турската централна банка и че това е отговорност на правителството, както и че ходовете на Федералния резерв в САЩ няма да се отразят на Турция.