Mastercard е глобена с 31.5 млн. паунда заради незаконен картел при предплатени карти

Пет фирми са глобени с общо 33 млн. паунда за това, че са се разбрали да не се конкурират помежду си

20:01 | 19 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пет доставчика на платежни услуги, сред които Mastercard, бяха глобени с общо над 33 млн. паунда за това, че са действали в незаконни картели, когато са предоставяли предплатени карти на местните власти във Великобритания, за да ги раздават на нуждаещи се хора.

Регулаторът на платежните системи установи, че дружествата са нарушили закона за конкуренцията, като са се споразумели да не се конкурират помежду си.

Регулаторът заяви, че като са действали по този начин, доставчиците може да са лишили местните власти от достъп до по-евтини продукти, а нуждаещите се хора може да са пропуснали да се възползват от по-качествени услуги.

Въпросните карти са били използвани за разпределяне на социални плащания на нуждаещи се  членове на обществото, като например бездомни, жертви на домашно насилие и лица, търсещи убежище.

Плащанията на обезщетения или помощи могат да бъдат качени на картите и да се използват за плащане на стоки и услуги, без да е нужно притежателят им да има достъп до банкова сметка.

Регулаторът започна разследване през октомври 2017 г., а през февруари 2018 г. извърши внезапни обиски в офиси.

Комисията откри доказателства, че между 2012 г. и 2018 г. пет дружества - Mastercard, allpay, Advanced Payment Solutions (APS), Prepaid Financial Services (PFS) и Sulion - са участвали в картел, въпреки че някои от тях не са участвали през целия този период.

Петте страни са се договорили да не таргетират клиентите си и да не си ги привличат взаимно, както и да си разпределят потенциалните бизнес контакти.

Между 2014 г. и 2016 г. е имало втори картел, в който са участвали APS и PFS, като дружествата са се споразумели да не се конкурират за клиенти от публичния сектор, когато даден договор подлежи на подновяване, включително чрез търг.

Въпреки нарушенията на правилата, разкрити от разследването, нуждаещите се ползватели на карти все пак са получавали пълния размер на обезщетенията си, но е възможно местните власти да са плащали по-високи такси, отколкото на конкурентен пазар, а доставчиците не са имали стимул да подобрят обхвата на услугите.

Крис Хемсли, изпълнителен  директор на регулатора, заяви:

"Това разследване и значителните глоби, които наложихме, изпращат ясно послание, че ние не толерираме картелно поведение."

Mastercard, на която беше наложена глоба в размер на 31,5 млн. паунда, заяви в изявление:

"Mastercard се ангажира да спазва всички регулаторни и правни стандарти и се извиняваме, че действията на двама бивши служители доведоха до това, че стандартите, които се очакват от нас, не бяха спазени в този случай”.

"Отнесохме се много сериозно към този проблем и въведохме допълнителни мерки за контрол и обучение, за да гарантираме, че това не може да се повтори, като същевременно работим с регулаторните власти за уреждане на този въпрос при първа възможност."