Япония премахва карантината за медицински работници, изложени на Омикрон          

Броят на заразените с Covid в страната достигна най-големия брой от септември

11:05 | 13 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония ще позволи на медицинските работници, които са идентифицирани като близки контакти със случаи на Омикрон, да продължат да работят, след като отсъствията на персонал заради 14-дневната карантина, подложиха на натиск здравната система в район, страдащ от голямо огнище, предава Bloomberg.

Здравните служители могат да работят, стига да се тестват всеки ден, каза пред репортери в сряда министърът на здравеопазването на страната Шигеюки Гото. Правителството разпредели ресурси на тези, които се нуждаят най-много от тях, тъй като случаите в Япония нарастват, която почти беше потушила вълната си от варианта Делта.

В сряда новите случаи на Covid в цялата страна скочиха с 13 044 , което е най-високата дневна цифра от септември. В южния остров Окинава, мястото на едно от най-големите огнища на Covid в страната, броят на здравните работници, които взимат отпуск по болест достигна рекордна стойност, което принуди някои медицински институции да ограничат капацитета си за приемане на спешни пациенти.

Панел на министерството на здравеопазването планира да посъветва правителството да намали продължителността на карантината, необходима за всички други близки контакти със случаи на Омикрон от сегашните 14 на 10 дни след като призна данните за краткия инкубационен период на новия вариант, съобщи вестник Yomiuri в четвъртък. Премиерът Фумио Кишида каза в четвъртък, че информацията се разглежда.

„Експертите посочиха, че е важно да се вземат подходящи мерки, така че обществото, включително здравната система, да може да функционира правилно“, каза Кишида пред репортери в Токио.

Ако Япония реши да намали периода на карантина за всички хора, които са идентифицирани като близки контакти на Омикрон, тя ще последва страни като САЩ и Австралия, които изискват период на изолация от съответно 5 дни и 7 дни.

Сигнал за ниво 2

Местната власт в Токио повиши степента на опасност си за Covid до ниво 2 от общо 4 поради предупрежденията, че Омикрон бързо заменя варианта Делта и може да причини социални смущения. Панел от експерти, съветващи администрацията на префектурата, каза, че новите случаи на ден могат да надхвърлят 10 000 и има нужда да се подготви система, която позволява на пациентите да бъдат изолирани бързо, за да се спре новата вълна от инфекции.

Панелът също така повиши предупреждението на здравната система до 3-та от общо 4 степени, като каза, че е време да се подготви система, която позволява на правителството бързо да премести пациентите в изолация, за да отговори на нова вълна от инфекции.

Япония започна да поставя подсилващи дози ваксини на здравни работници и възрастни хора. Правителството планира да ваксинира с бустерни дози и останалата част от населението, като започне от март. Почти 80% от жителите на Япония са напълно ваксинирани с две ваксини, което е едно от най-високите ваксинационни покрития сред развитите страни.

От ноември правителството увеличи и броя на лечебните заведения, които могат да извършват посещения за лечение на хора у дома в изолация с 30% до 16 000.