Amazon e обвинена, че заблуждава своите потребители с "подвеждащи реклами"

Обвинението идва след подадена жалба от Центъра за стратегическо планиране в коалиция с американските работнически съюзи до Федералната комисия по търговия

18:33 | 10 декември 2021
Обновен: 20:09 | 10 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Платформата за онлайн търговия Amazon беше обвинена, че потенциално заблуждава своите потребители като не им дава достатъчно информация за това кои от продуктите, които излизат при търсене, са спонсорирани. Обвинението идва след подадена жалба от Центъра за стратегическо планиране в коалиция с американските работнически съюзи до Федералната комисия по търговия. Един на всеки четири продукта в Amazon е спонсориран от трета страна, но за сметка на това не е правилно отбелязано на сайта, за да бъдат наясно и потребителите. Служители на Центъра за стратегическо планиране са анализирали повече от 130 000 резултата от търсения в платформата за онлайн търговия, като са стигнали до извода, че Amazon нарушава почти всички насоки, които са дадени от Федералната комисия по търговия за правилно отбелязване на спонсорирано съдържание.

„Това е комбинацията от колко често рекламите на платформите на Amazon са измамни, заедно с това колко разпространени са рекламите сред всичките му страници с резултати. За нас това наистина поставя под съмнение дали цялата платформа за търсене на Amazon сама по себе си е измамна“, твърди директора на сектор “Изследвания” на Центъра за стратегическо планиране Джоан Мориарти пред CNN Business.

От друга страна говорител на Amazon казва в писмено изявление до редакцията на CNN, че проверката на Центъра за стратегическо планиране е довела до грешни изводи. Представителят на онлайн платформата допълва, че спонсорираното съдържание в Amazon винаги е ясно обозначено и покрива всички изисквания на Федералната комисия по търговия. 

“Проектирали сме сайта си по такъв начин, че при търсене да излизат продукти, които смятаме, че ще бъдат от полза на нашите клиенти. Спонсорираните продукти са част от начините, чрез които помагаме на потребителите да намерят интересни за тях стоки.

Комисията по търговия все още не е излязла с официално становище. В нейните изисквания се казва, че при дигиталните реклами трябва да има ясно и отчетливо обозначение. За да предпази онлайн потребителите от заблуждаващи реклами Комисията определя като “измамно съдържание” всяко становище или детайл от такова, които “е възможно да подведат потребителите да действат по определен начин и е възможно да повлияе на тяхното крайно решение относно закупуването на даден продукт. 

Резултатите от онлайн търсачките трябва да използват защриховане, рамкиране и големи текстови полета, поставени отляво, за да обозначават платените продукти. Ако дадена реклама е неправилно етикетирана или изглежда за обикновените очи, че не е спонсорирана, това ще се счита за измамно.

Amazon използва същото сиво защриховане за рекламирани продукти и органични резултати от търсене, което потенциално обърква потребителите, според жалбата. Въпреки че платените резултати получават текстови етикети с надпис „спонсорирано“, тези етикети са с малки надписи и са скрити под по-големи етикети като „Днешни сделки“. По-големите етикети също често се използват за не-спонсорирани продукти, показвани от органични търсения, което потенциално затруднява потребителите да идентифицират платените резултати от търсенето, според документацията.

Докладът също така твърди, че Amazon използва „мързеливо зареждане“ на рекламни етикети, което означава, че „спонсорираните“ етикети се зареждат до три секунди, след като останалата част от рекламата вече се е появила на страницата с резултати от търсенето. Рекламният бизнес на Amazon е бързо развиващо се подразделение за компанията. Бизнес сегментът "Други" на Amazon, който се състои предимно от рекламни услуги, е генерирало приходи от 8 милиарда долара през третото тримесечие. Жалбата на SOC идва в момент на потенциални подновени рестрикции от страна на Федералната комисия по търговия. Лина Хан, критик на големите технологични компании, пое ролята на председател на Търговската комисия през юни. В статия от 2017 г., написана за Yale Law Journal, Хан подчертава антитръстовите проблеми с Amazon. Малко след като Хан беше назначена на тази роля, Amazon подаде официално искане тя да бъде отстранена от всички антитръстови дела, свързани с Amazon, заведени пред Федералната комисия по търговия.

В краткия си мандат като председател Хан вече работи за укрепване на силата на Комисията. Гласуване през юли отмени закон от 2015 г., ограничаваща начина, по който служителите могат да завеждат дела срещу нарушители на антитръстовите правила, което улеснява търсенето на съдебна отговорност от корпорации като Amazon.