Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Напрежението по оста София-Скопие - провокация с белградски привкус

Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, Светът е бизнес, 18.06.2019

21:00 | 18 юни 2019
Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сближаването на Скопие-София и договорът за добросъседство подтикна и Гърция към действия в подкрепа на пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз (ЕС). А всъщност Сърбия първа целеше да започне преговори с ЕС  и затвърждаване на коридора Белград-Атина. Това коментира Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Преговорите на ЕС със Северна Македония

"Жертвите, направени по пътя към ЕС, бяха значителни - подписаните договори с България и Гърция, промяната на конституционното име, реформите в сферата на сигурността и правосъдната система, в резултат на което ЕК даде индикация за старт на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС".

Незапочването или отлагането на преговорите ще засили националистически сили в Северна Македония и изпраща лошо послание към другите страни на Западните Балкани относно техните усилия в тази посока, твърди Ризински.

"Договорът за добросъседство между България и Северна Македония подписа партията и правителството на Зоран Заев. Първо ВМРО ДПМНЕ бе против, разделяйки обществото на предатели и патриоти. Сега говорим за тълкуванията на събитията така, както са наложени от Югославия. Абсурдното е, че най-големият защитник на това тълкувание е ВМРО ДПМНЕ".

Може би е логична информацията, че това предложение за общо честване на Гоце Делчев на датата, на която София предава мощите на Гоце Делчев, идва от историк член на ВМРО ДПМНЕ, изтъкна Мирослав Ризински.

"Това провокация към истината за Македония. Това предаване на мощите е под натиск от Русия. С него се иска легитимация на разрешаването на македонския въпрос в границите на Югославия. Това е неприемливо и за България, и за Северна Македония от тези страни, които целят дестабилизация".

Сърбите продължават политиката, основана от Слободан Милошевич въпреки апелите за признаването независимостта на Косово от други политици, отбеляза гостът.

А България трябва да зададе въпроса: Има ли място ВМРО ДПМНЕ в ЕНП