Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: Безработицата е по-важна за САЩ, отколкото инфлацията

Преслав Райков, финансов анализатор, "Светът е бизнес", 30.08.2021 г.

21:02 | 30 август 2021
Обновен: 09:47 | 31 август 2021
Автор: Даниел Николов

Инвеститорите и централните банки са по-притесенени от липсата на работни места, отколкото от ръста на инфлацията. Преминаването на срещата в Джаксън Хоул в дигитален формат показа също, че Федералният резерв все още се влияе от коронавируса. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според Райков Фед си запазва позиции, за да противодейства на евентуална четвърта вълна на коронавируса в САЩ. 

"Икономиката в САЩ върви изключително добре през последните шест месеца - безработицата е на 5.4%, инфлацията е малко над политиката от 2%. Пауъл даде да се разбере, че основна водеща линия ще играе безработицата и пазарът на труда, а не толкова инфлацията. Обясни подробно, че инфлацията ще бъде преходна - заради нарушения във веригата на доставки и промяна в потребителския модел."

В момента се наблюдава ръст на инфлацията в сектора на стоките и малка промяна при услугите - което е различно от последните 25 години. Причината е промяната в потреблението, смята Райков.

Пазарите реагираха изключително добре на успокоенията от Джаксън Хоул и затвориха на рекордни ръстове за август, като за година отбелязват покачване от 20%-22%. "Пазарът се страхува от повишение на лихвите."

Повишаването на лихвите ще повлияе на основните валути, но не може да се търси пряка връзка със спирането на тяхното обезценяване, каза Райков. "Не може да говорим за повишение в следващите шест месеца. Няма да има и резки промени преди 2022 г."

Не се наблюдава прехвърляне на активи към златото, което щеше да се отрази на цената. 

"Обезценката на валутите би спомогнало да се поддържа икономическия цикъл и дългът да може да се изплаща. Този дълг не може да се изтегли от пазара. Системата трябва да продължи да работи или чрез обезценка на валутите, или чрез промяна на модела, както започна да се случва с инфлационния модел." И инвеститорите, и централните банкери казват, че се съсредоточават върху пазара на труда и не се притесняват толкова от инфлацията, добави Райков.

"Инвеститорите се надяваха Дж. Пауъл да даде ясен знак кога ще започне изтеглянето на подкрепа от пазара. По-скоро беше дадено едно успокоение, че това няма да се случи толкова скоро и толкова бързо."

Ако спирането на покупки на облигации започне през октомври, пазарът ще направи корекция от 5%-10%, прогнозира Райков.

"Пауъл искаше много точно да направи разграничението, че изтеглянето на подкрепата и свиването на баланса на Фед не е свързано с евентуалното повишение на лихвите - това породи основния хаос на пазара през 2013 г." Фед казва на всяка своя среща, че няма връзка между двете, напомни Райков.

Може да станем свидетели на "състезание към дъното", каза Райков и цитира изследване на UBS как банките в САЩ се опитват всячески да прехвърлят ликвидността, осигурена от Фед, на пазарите. "Условията за кредитиране все повече спадат." Може да видим как "всеки сваля кредитните изисквания и в един момент ще имаме отпускане на кредити почти без условия."

Намесата на централните банки в политики като изменението на климата и расовата дискриминация е изключително притеснително, заяви Райков. "Тези неща са важни, но централната банка няма работа там."

2021 г. може да е рекордна за пазарите - има ръст от 20%-25% в световен мащаб. "Не можем да очакваме някаква промяна в политиката на Фед, икономиката се представя доста добре, очакваме спад на безработицата в САЩ до 5.2%." Европейските пазари също реагираха позитивно, а и Европейската централна банка заяви, че не очаква последствията от "делта" варианта да са толкова тежки, както миналата година. 

В коментар за мерките на Пекин спрямо частния сектор Райков заяви, че страната се връща към социалистическите си основи. "Виждаме какъв голям натиск има върху производителите на луксозни стоки, чиито акции спаднаха изключително много - с около 7%." Китай е най-големият потребител на тези стоки, напомни Райков.

Международните инвеститори, които държат около 850 млрд. долара дълг на китайски компании, са притеснени от евентуалното развитие на техни фалити, които ще се гледат в китайски съд.

Имаше перфектен период за ръст на технологичните компании - и заради пандемията от коронавирус, и заради проектите, които Big Tech развива. Много от тях видяха изключително голям ръст на употреба на техните услуги. "Тези компании се възползваха по изключително перфектен начин от стимулите, които се вляха (на пазара - бел.ред) и от Федералния резерв и от правителството на САЩ. Много от тях нямаха нужда от тези неща, но ги използваха. Мисля че няма балон, по-скоро има прегряване."

Какво друго се случва с биткойн, технологичните компании, балони при Big Tech или имоти, новите регулации в Китай, алгоритмите за помощ при инвестиции - може да гледате във видеото.

Разговорът не трябва да се приема като предпоставка за инвестиционно намерение.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.