Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Връща се аргументът репутация в икономиката

Красен Станчев, преподавател и основател на Института за пазарна икономика, „Светът е бизнес“, 02.06.2021

21:03 | 2 юни 2021
Автор: Александра Попова

Главната цел на служебното правителство е да увеличи прозрачността. Това реално означава връщане на репутацията в икономиката. Самият факт, че НАП обяви отписването на 10 млрд. лв. като несъбираеми за периода 2017-2020 г., е доказателство, че репутацията започва да се завръща. Онези фирми, които не са плащали данъци поради пандемията, казаха, че ще ги плащат занапред. Това заяви Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Бюджетът очевидно е натоварен поради голямото харчене от  края на миналата година – има финансирани прекалено много текущи разходи, свързани с избори и заплати“, заяви гостът.

„Най-големият бенефициент на бюджета за миналата година след пенсионерите е държавната администрация. През 2020 г. правителството похарчи 7.7 млрд. лева – два пъти повече в сравнение с други години. Останалите разходи са свързани с големи инфраструктурни проекти за чуждестранни фирми с малка перспектива някога да се реализират“.

Красен Станчев е на мнение, че от разправиите с Българската банка за развитие ще излезе и нещо положително.

„Ще се направят такива правила на банката, които биха били изгодни за малките и средни предприятия. Такава банка винаги е изкушение, за който и да е управляващ... Но най-голямото разпределение на ресурси беше през ноември 2008 г. Тогава проблемът беше с една друга банка, която трябваше да бъде рефинансирана по време на глобалната финансова криза. След 2017 г. няма такива основания – не съществува външен шок, който да накара правителството да се превърне в кредитор“.

От думите на госта стана ясно, че трябва да се наложат ясни критерии при злоупотреби.

„Българската народна банка ще уважи интереса на принципала и ще направи необходимите промени в ресорния съвет. По този начин ще се даде качествена, а не количествена информация за портфейлите, които са под въпрос. Това ще отнеме време обаче и тогава няма да има служебно правителство“.

Други теми от разговора бяха свързани със сивия сектор в България, макроикономическата перспектива и увеличаващата се роля на държавата в икономиката.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.