Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Philip Morris с нов тип електронна цигара и участие в разработването на ваксина срещу Covid

Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на Philip Morris International, Светът е бизнес, 12.03.2021

21:02 | 12 март 2021
Обновен: 11:23 | 15 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Електронна цигара с нова технология ще бъде пусната на българския и глобален пазар до края на годината. Това съобщи Андре Каланцопулос, главният изпълнителен директор на Philip Morris International (PMI), в интервю за предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

"Визията на Philip Morris International за изграждане на свят без цигарен дим остава непроменена и ние вярваме, че най-добрият начин да убедим конвенционалните пушачи да променят вредния си навик в посока подобряване здравословното си състояние е чрез преминаването към устройствата за нагряване на тютюн". 

"И това се потвърждава и от високите проценти на пълно преминаване към продукта – от 100 човека, закупили устройството за нагряване на тютюн IQOS, 75% са преминали изцяло на него и са спрели напълно да пушат", посочи Андре Каланцопулос.

"Затова имаме планове на първо място до края на тази година да пуснем електронна цигара в България, и - което е по-важното, обявихме на срещата с инвеститорите нова сериозна разработка на устройството за нагряване на тютюн, наречено IQOS ILUMA, което е силно усъвършенстван продукт от гледна точка на употребата. Вече няма да има нагряваща пластина, така че няма да има опасност от счупване, не е необходимо да се почиства и продуктът ще е с много интуитивен дизайн".

По отношение на навлизането на устройствата за нагряване на тютюн на българския пазар главният изпълнителен директор на Philip Morris International посочи, че тази година нещата се движат малко по-бавно, отколкото са очаквали от тютюневия гигант.

"Вероятно това се дължи отчасти на пандемията с Covid-19, която по принцип не се отрази на продажбите на IQOS в глоблен мащаб. Има високи нива на запознатост с продукта, но хората преминават малко по-бавно, отколко очаквах. Смятам, че е необходим по-координиран подход от страна на правителството и здравните власти, така че посланията, които пушачите получават, да са последователни и да не ги объркват. Тогава преминаването към тези продукти ще се ускори не само в България, но и навсякъде по света".

"Ако седнем на една маса с правителствата и успеем да разработим ясен план за поетапното премахване на цигарите до 10-15 години чрез подходящите регулаторни и фискални режими, то тогава ще има градове и дори държави без цигарен дим много по-рано, отколкото подозираме", коментира Андре Каланцопулос.

От разговора стана ясно, че Philip Morris International притежава миноритарен дял чрез дъщерно дружество в канадска фармацевтична компания Medicago Inc., която е започнала разработка на ваксина срещу Covid-19 на база тютюневото растение и предстои да бъде издадено разрешение за употреба от канадските регулагори.

"Тютюнът, след като премине през съответната технология, започва да произвежда вирусоподобни клетки, които само наподобяват вируса, но не съдържат генетичен материал. Когато се инжектира в организма, клетките предизвикват имунен отговор и се изграждат антитела, както при всяка друга ваксина. Ваксината се намира в напреднал стадий на разработка, като вече има създаден механизъм за ускорено издаване на разрешение и се надяваме, че и тази ваксина ще допринесе за борбата срещу Covid-19".

Андре Каланцопулос сподели, че се оттегля като главен изпълнителен директор на PMI и ще заема поста на изпълнителен председател на Борда на директорите. Негов наследник ще бъде Яцек Олчак, който над 25 години е част от компанията като нейн главен финансов директор за определен период от време, а досега заемаше поста главен оперативен директор.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.