Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Димитър Чобанов: Частните инвестиции у нас трябва да бъдат приоритет за следващия кабинет

Димитър Чобанов, икономист и преподавател в Университета по национално и световно стопанство, Светът е бизнес, 06.01.2021

21:03 | 6 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

За 2021 г. Европейската комисия прогнозира растеж на българския брутен вътрешен продукт от едва 2,6% при спад от 5,1% за миналата година. С други думи - тази година няма да бъде достатъчна да се възстанови икономиката на България до предкризисните нива, да не говорим за изкачване по-нагоре. Това коментира Димитър Чобанов, икономист и преподавател в Университета по национално и световно стопанство, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"За съжаление сценарият на ЕК показва, че през първите две тримесечия нещата в България ще са изключително негативни и може би, погледнато на фона на по-широката картина, българската икономика ще бъде най-зле от 27-те".

Според Димитър Чобанов това се дължи на факта, че частните инвестиции у нас не са на достатъчно ниво, както и поради загубата на работни места в най-засегнатите от пандемията отрасли.

"Виждаме, че Бюджет 2021 е тотално ориентиран към изборите. Някои от мерките, които са предназначени условно казано за подпомагане на икономиката, всъщност имат за цел да съберат повече гласове. Фокусът на мерките, заложени в бюджетната рамка и плана за възстановяване, е главно насочен върху потреблението, което през 2020 година се увеличи, а не спадна. Така че, потребителското търсене не е проблемът".

Преподавателят в УНСС изказа тезата, че частните инвестиции и тяхното насърчаване са изцяло пренебрегнати от управляващите, което е грешен ход според него, тъй като само по този начин може да бъде стимулирана българската икономика и да бъдат привлечени както български, така и чуждестранни пазарни участници.

"Този аспект трябва да е сред първите места в дневния ред на бъдещото правителство, т.е. да бъде успокоена бизнес средата у нас, да се редуцира несигурността и да се промени облика на България като една привлекателна инвестиционна дестинация".

По отношение на дефицита Димитър Чобанов сподели, че няма повод за притеснения, тъй като този на касова основа е далеч по-нисък, отколкото дефицитите на западноевропейските икономики.

"Макар и разходите през 2020 г. да се увеличиха изключително драстично и тази тенденция да продължи и през тази година, данъчните приходи не намаляха и затова България по отношение на дефицита се справя доста добре", допълни гостът.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.