Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владимир Чуков: Основни играчи в Близкия Изток правят взаимен фронт срещу непредвидимия Джо Байдън

Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 02.12.2020

21:05 | 2 декември 2020
Обновен: 21:13 | 2 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Владимир Чуков: Основни играчи в Близкия Изток правят взаимен фронт срещу непредвидимия Джо Байдън

Вчера турският президент Реджеп Ердоган е отворил таен канал с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да затопли отношенията между двете страни. Това може да се дължи на анонса в предизборната кампания на американския президент Джо Байдън, който обяви, че ако встъпи в длъжност, отношенията с Анкара ще се влошат. Това заяви арабиста Владимир Чуков, в предаването „Светът е бизнес“, с водещ Ивайло Лаков.

„Тези основни играчи в Близкия Изток взаимно се подкрепят в някаква степен и правят взаимен фронт срещу евентуално по-непредвидимия американски президент, който ще има крайната дума при оформянето на архитектурата в Близкия Изток през следващите четири години“.

Чуков коментира и „тайната“ среща между Нетаняху, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и Мохамед бин Салман.

„Не съм убеден, че  целта на тази среща е била тя да остане тайна. Съгласете се, че израелските медии направо бълваха информация след информация за това какво се е говорило и т.н. Тази среща, а и други такива, които се проведоха в Близкия Изток, които не бяха логични до този момент, са голямото предизвикателство наречено Джо Байдън. До този момент Тръмп беше предвидим.“

Гостът изрази и мнението си по въпроса с убийството на Мохсен Фахризаде – бащата на иранската ядрена и балистична програма, като спомена, че към момента никой не е поел отговорност за случилото се.

„Имаше възстановка на ликвидирането на Фахризаде. Тя показа, че на мястото на атентата не е имало нито един човек. Самият Фахризаде е бил следен в продължение на  няколко месеца – как се движи, неговите бодигардове, неговите реакции. Специално изработена машина е била от страната на страната, която го е ликвидирала. Цялата операция е била ръководена през сателита. Това, което мен ме впечатли е, че за първи път чувам хакер да влезе в компютъра на колата и да прекъсне горивото, така че колата да спре на определена позиция, така че да бъде мишена на друга кола, в която има къртечница, чието дуо е командвано през сателит.“

 

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.