Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: Бюджет 2021 налива вода в пясъка

д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, Светът е бизнес, 26.11.2020

21:09 | 26 ноември 2020
Обновен: 21:27 | 26 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Дефицитът на България ще достигне до 12% от БВП, а не 5 на сто, както твърди правителството. Прогнозите са прекалено оптимистични и би било по-добре очакванията за икономическия растеж догодина да бъдат нулеви, като за 2022 г. този растеж да бъде не повече от 1%, за да може бюджетът да отговаря на реалността. Това коментира д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Бюджет 2021 не разрешава належащите проблеми в нито един от нереформираните сектори, а по-скоро преследва вътрешнополитически цели, най-вече отпушване на напрежението сред домакинства и потребители. Ако погледнем целите, заложени в европейския бюджет, сред тях са насърчване на климатичната и цифрова трансформация, инвестиции във високотехнологични компании и т.н."

По думите на госта приоритетите на българския бюджет, насочени към здравеопазването, образованието и социалната политика могат да бъдат сведени до "наливане на вода в пясъка" 

"Парите не само ще изчезнат в един момент, а ще увеличат външния дълг на България с почти 50%, тъй като финансовата рамка е изградена върху остаряли икономически концепции от средата на миналия век.  Доказателство за това е яркото несъотвествие с европейските съвременни тенденции за програмиране на цели"

В заключение Щерю Ножаров прогнозира, че частичният локдаун ще струва на България около 1 млрд. лева, но тази загуба на БВП е меко казано допустима, предвид спасяването на човешки животи.

"Частичният локдаун ще има най-пагубен ефект в населени места с висока безработица и ниско производство, където заведения, фитнес зали и други малки бизнеси, които въпреки че нямат съществен принос за БВП, спомагат за балансираното регионално развитие"

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.