Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Най-важната тема за избирателите в САЩ вече е Covid-19, а не икономиката

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 12.08.2020

21:03 | 12 август 2020
Обновен: 21:19 | 12 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Специфичното на предстоящите президентски избори в САЩ спрямо предходните е кризата с коронавируса. Когато говорим за избори в САЩ, обикновено най-важната тема за американците е икономиката. Но в този случай икономиката бива задминавана като основна референция по важност за избирателите от здравната криза. Това каза Мартин Табаков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Това, което вълнува най-много американските избиратели към този етап, е Covid-19 и начинът, по който американският президент се справя с кризата. Мнозинството от американските граждани смятат, че начинът, по който Тръмп е реагирал срещу пандемията, особено в началото, е неудовлетворителен. Тръмп си позволи в началото да подцени пандемията".

Табаков обясни, че според последните социологически проучвания преднината на кандидат-президента на Демократическата партия Джо Байдън в национален мащаб пред Тръмп е 6.9%. "Но колкото повече се доближаваме до изборите, толкова повече тази разлика ще се стопява. Изборите ще са много оспорвани", отбеляза той.

"Големият проблем пред Джо Байдън е, че той олицетворява статуквото. Това не се харесва на част от демократите, но и на независимите избиратели. Самият Байдън е приеман за прекалено умерен и недостатъчно ляв, което дразни радикалното крило в Демократическата партия, което е все по-шумно. През тази година партията все пак успя да задуши бунта на антисистемните нагласи и да се справи с по-радикалните крила".

По думите на Табаков икономиката е единствената референция, при която Тръмп има водещо одобрение пред това на Байдън. „Американците казват, че Байдън ще бъде по-добър в справянето със здравната криза и воденето на външна политика, но когато става дума за икономика, Тръмп е човекът, който ще се справи", коментира гостът.

Табаков говори и за актуалната политическа ситуация в Ливан.

"Оставката на правителството в Ливан няма да промени реално ситуацията в страната. Статуквото ще се запази и то ще се възпроизведе. „Хизбула“ е един от факторите, които циментират статуквото. Иран е един от външните фактори, които имат пряко отношение към Ливан. Франция е другият важен външен фактор. Президентът Макрон заяви, че е отишъл в Бейрут, не за да легитимира елита в страната, а за да подкрепи хората".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук