Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: България може да е център на нова Студена война между САЩ и Русия

Любомир Стефанов, политолог, Светът е бизнес, 06.02.2020

21:07 | 6 февруари 2020

Забраната за българския съдия от САЩ може да е в центъра на разчистване на сметки с Русия. Възможно е мярката, която Вашингтон прилага за пръв път спрямо българин - да забрани влизането в страната заради корупция, да е акт от нова Студена война между САЩ и Русия с център България. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

По думите му това е политически знак, който ни дава САЩ. 

Вчера в изявление на държавния секретар Майк Помпео бе обявено, че съдията от Специализирания съд Андон Миталов е българинът, на когото Щатите забраняват да влиза в страната. Той е и съдията, който пусна обвиняемият в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, докато има мярка за неотклонение и да отиде в Москва, където получи орден от Владимир Путин. 

"САЩ изпратиха този посланик у нас, за да се занимава точно с проблемите на върховенството на закона в страната. Това не е случайно. Посочването на съдия е многозначително", коментира той. 

"Важно е да се отбележи и че той е съдия от Специализирания съд - чието предназначение е да се занимава с корупцията по високите етажи на властта", подчерта политологът. 

"Няма съвпадение, въпрос е как го разчитаме. Има индикации, че ще има още посочени", каза Стефанов.

Той все пак допусна и че може да се разглежда като вмешателство в политиката. 

"В последните години Русия се активизира  в съседните ни държави и Америка смята, че не трябва да оставя фронт за пробив. Не смятам, че има засилване на интереса на САЩ в региона, а отстояването му - опит за възпиране на Русия". 

Политологът изрази мнение, че американският президент Доналд Тръмп е разделил страната на две, същото е станало с Brexit във Великобритания. 

"Светът е пощурял до невиждани мащаби", каза Стефанов. 

Експертът коментира и темата за зелената сделка - в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза, че тя не е добра за България.

"Това е заради зависимостта на България от конвенционални горива и остарелия ни автопарк. Великобритания предвижда да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили, ние можем ли да направим това", даде пример той. 

По думите му сега Борисов се старае да не изпадне в ситуацията като при пакета "Мобилност". 

Целия разговор гледайте във видеото.