Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владимир Чуков: Задънената улица в Сирия е заплаха за Европа

Проф. Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 19.12.2019

21:04 | 19 декември 2019
Проф. Владимир Чуков, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Владимир Чуков, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последната година Сирия попадна в задънена улица. В страната вече няма политическа сила, която да се отъждествява с прозападна позиция. Европейският съюз вече не подкрепя нито опозицията в страната, нито управляващите. Важното за Европа обаче е, че Сирия държи монопола върху бежанския поток. Сирийците са легитимните бежанци, останалите са икономически. Това каза проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира цялостната ситуация в Близкия Изток през изминалата година. Той припомни, че в началото на 2019 г. силният, мощният информационен източник беше Иран. „През втората половина на годината Турция е стожерът на нестабилността, който се опитва да се противопостави на големите сили“, изтъкна Чуков.

„През първата половина на 2020 г., а може и през цялата година, турският президент Реджеп Ердоган ще събира погледите, анализите и коментарите на водещите медии във връзка със събития, които се случват в Близкия Изток“.

Според арабиста Турция не би напуснала НАТО, защото така ще прекъсне връзките си със Запада. „Националистите са тези, които тласкат турците в такова направление. Все още управляващите обаче надделяват над тенденциите подобно нещо да не се случи“, отбеляза той.

Чуков коментира скорошно изследване, от което става ясно, че партията на Ердоган губи позиции. Според експерта именно големите предизвикателства пред президента са причината за неговата активност извън страната.

Гостът посочи, че не очаква успокоение на ситуацията в ислямския свят през 2020 г., като според него ще настъпи още по-голямо разцепление.

„Протестите в Алжир и Судан, където населението е от сунити, са насочени срещу персоналния авторитарен режим, срещу диктаторите“, отбеляза Чуков. Той обясни, че при шиитите протестите са срещу политическата система, която е конфесионализирана - изградена на привилегии.