Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Феноменът 5G е леко преекспониран

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Светът е бизнес, 10.12.2019

21:00 | 10 декември 2019
Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

5G като цяло е малко преекспониран феномен. Мрежата отваря врати за технологии, които досега не бяха възможни за реализация, но те все още са далеч в бъдещето. Една от тях са автономните автомобили и автономният градски транспорт, коментира Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Свободното адресно пространство е напълно изчерпано. Затова се създаде Интернет протокол версия 6 (IPv6) с цел всяко устройство в света да може да бъде обслужено от нея".

"В момента има огромен глас за изстрелване на спътници. Идеята на Илон Мъск е да създаде собствена инфраструктура. В Русия, ако се опитвате да продавате смартфон, например, трябва да върви с предварително одобрен от руското правителство софтуер, който трябва да бъде преинсталиран", обясни експертът.

"Идеята на космическите сили е, че в крайна сметка на Луната, заради по-ниската гравитация и заради възможността апаратите, които се изстрелват към нея, могат да добият много по-голяма скорост за бъдещи космически изследвания. Там ще има лунна космическа станция и ще се сглобяват лунни космически кораби".

Гостът взе отношение и по темата за развитието на изкуствения интелект, като поясни, че в този аспект няма революционни новини, но се повдигат все повече етични въпроси, както и дали държавата трябва да стимулира такъв тип технологии. "Един от големите проблеми е, че интелектът се учи с данни, и когато те не са коректни, а изкривени или селектирани тенденциозно, и неговото обучение става такова", допълни Спас Иванов.