Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Технологиите застават във фокуса на НАТО все по-осезаемо

Велизар Шаламанов, председател на НС на Агенцията на НАТО за информация и комуникация, Светът е бизнес, 29.11.2019

21:00 | 29 ноември 2019

Във фокуса на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) все повече застават технологиите - изкуствен интелект, обработка на данни, космически технологии, коментира Велизар Шаламанов, председател на НС на Агенцията на НАТО за информация и комуникация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Какви функции ще изпълнява договореният Военноморски координационен център на НАТО?

"Има функция по координиране на действията в Балтийско, Черно и Средиземно море, и тази функция се изпълнява във военноморското командване на НАТО".

"Аз разбирам центъра във Варна като българска инициатива, която се стреми да допринесе с допълнителна осведоменост за района, и със сътрудничество на САЩ и Германия да се превърне в координационен и изнесен център за дейности по адаптираното разполагане в Черно море на сили на НАТО", обясни гостът.

Шаламанов подчерта, че от центъра се очаква и възможност за противодействие на хибридни заплахи.

Какво се случва в НАТО?

"Вече има промяна във формулата, по която се променя бюджетът на НАТО", припомни Велизар Шаламанов.

"Даваме сигнал, че Европа е готова да споделя по-голяма тежест за бюджета за отбрана. Всъщност бюджетите са три, а най-голямата част съставлява военният бюджет за командтната структура. ".

"Новото е, че приносът на САЩ ще бъде пропорционално намален, като ще бъдат увеличени вноските на Германия и други страни. Тежестта ще бъде по-равномерно разпределена", уточни Шаламанов.

"НАТО остава най-добрият формат за консултации по въпроси за сигурността и отбраната".

Вижте целия разговор във видеото.