Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тим Курт: Рецесията няма да има влияние върху бизнеса между България и Германия

Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България", президент на Германо-българската индустриална търговска камара, Светът е бизнес, 18.10.2019

21:00 | 18 октомври 2019
Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България", президент на Германо-българската индустриална търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България", президент на Германо-българската индустриална търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

“Аурубис“ ще се фокусира предимно върху стабилизиране на бизнеса на най-високо ниво, тъй като при последните инвестиции постигнахме високо ниво на операции и сега искаме да се задържи това ниво. Трябва да инвестираме в инфраструктура – пътища, водопроводи и други. Това каза Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България", президент на Германо-българската индустриална търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По негово мнение предстоящата рецесия няма да доведе до значителни сътресения в икономическите отношения на България с най-големият й външнотърговски партьор Германия.

"Данните показват, че рецесията е тук или съвсем скоро ще ни застигне, но вярвам, че както нашата компания, така и останалите, са много по-добре подготвени отколкото преди 2009 г.", посочи още Курт. Според него пазарните механизми днес работят така, че фирмите успяват да пренасочат бизнеса си в посока, която да отложи или минимализира ефектите на рецесията. 

Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара обясни, че бизнес отношенията между България и Германия стъпват върху стабилна основа с много високо ниво на качество, в сравнение с трети страни, както и че те не са концентрирани в определен сектор или индустрия, а добре балансирани. Затова, по негово мнение, рецесията няма да има значително влияние върху бизнеса и двустранните икономически отношения. Гостът добави, че няма спад в интереса от страна на германски компании към България, а качеството на запитванията към Камарата се увеличава.

"През последните 11-12 години сме инвестирали около 600 млн. евро. Около една трета от тях са насочени към опазване на околната среда, а останалите са за подобрения и инфраструктура".

"Имаме операции на няколко пазара, не сме фокусирани върху една страна или един бизнес", коментира Курт.

Той говори за търговската война между САЩ и Китай.

"При търговските войни винаги има губещи. В дългосрочен план не смятам, че ще има победител. За „Аурубис“ САЩ не е толкова ключов пазар, но Китай е. Никой не може да избяга от влиянието от китайския пазар".

"Нашият продукт мед е металът на бъдещето. В този сегмент не очакваме спадове", заяви той.

"При такива конфликти стоките се пренасочват към различни пазари по изкуствен начин. Засегнатите компании търсят нови пазари. Това води до промяна в логистичните вериги. В повечето случаи всичко това има негативен ефект от гледна точка на разходите".