Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бени Ганц и свитата му се целят в края на ерата Нетаняху

Мартин Табаков, политолог, „Светът е бизнес“, 12.09.2019 г.

20:30 | 12 септември 2019
Автор: Георги Карамфилов
Мартин Табаков, политолог, „Светът е бизнес“, 12.09.2019 г.
Мартин Табаков, политолог, „Светът е бизнес“, 12.09.2019 г.

Парламентарните избори в Израел се очертава да са изключително оспорвани през тази година, тъй като широката коалиция на бившия началник на Генералния щаб на израелската армия Бени Ганц си постави за цел да прекрати „ерата на Бенямин Нетаняху“. Това коментира политологът Мартин Табаков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„За Бенямин Нетаняху е много важно кой ще бъде първа политическа сила в Израел, защото този, който се класира, ако ще да е с една идея по-напред, той ще получи от президента правото първи да състави правителство. Тук конкуренцията вече е между двата големи колоса в тази предизборна ситуация. От една страна това е Ликуд на Нетаняху, а от друга е Бени Ганц, който ръководи и е събрал при себе си също една много голяма и в известен смисъл много сложна коалиция, в която влизат либерали, секуларисти, националисти и всичко това сглобено под лозунга, че едва ли не Израел трябва да приключи с ерата на Нетаняху“.

Отношенията между Вашингтон и Техеран и Вашингтон и Истанбул са други важни теми, които попаднаха във фокуса на Табаков, тъй като в единия случай се стигна до уволнението на съветника по национална сигурност в „Белия дом“ Джон Болтън, а в другия се нагнети напрежение между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган.

„Джон Болтън беше уволнен, защото имаше много видими разминавания с американския президент по редица теми. Едната беше Иран. Добре известен факт е, че по отношение на Иран, въпреки своята политика на максимален натиск, която оказва американския президент, той не иска да инициира военен конфликт със страната. Било то дозиран такъв или конвенционален. Съвсем различно мислеше Джон Болтън в тази ситуация. Той е известен в американските среди като един от ястребите. Същият този конфликт между по-пацифистко умерена политика, каквато виждаме в лицето на Доналд Тръмп, колкото и да звучи странно това, и от друга страна по-ястребската такава от Джон Болтън, виждаме, че се случва не само в Иран. Случва се и по отношение на Афганистан, случва се и по отношение на Венецуела. И изобщо там се натрупаха едни такива разминавания във възгледите“.

Точките, по които САЩ и Турция, предстои да водят преговори, касаещи „зоната за сигурност“ в Сирия, са няколко, според гостът. Едната е дълбочината на въпросната зона, другата е въоръжението на кюрдите от американска страна и следващата точка е за разположението на военни сили от двете страни в безопасната зона.

Какво още каза за ситуацията в Близкия Изток Мартин Табаков и какво е мнението му за новосформираната Европейска комисия може да научите по-късно от видеото.