Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политическата ситуация в Израел няма лесно решение

Мирослав Зафиров, бивш дипломат на страната ни в Близкия Изток, Светът е бизнес, 28.08.2019

20:20 | 28 август 2019
Мирослав Зафиров, бивш дипломат на страната ни в Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мирослав Зафиров, бивш дипломат на страната ни в Близкия Изток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от предсрочните парламентарни избори в Израел през април не донесоха изненади. В хода на постелекторалните преговори за съставяне на правителство настоящият премиер Бенямин Нетаняху обаче не успя да консолидира потенциалните си партньори, което доведе до очаквания сценарий за провеждането на нови избори през септември. Това каза Мирослав Зафиров, бивш дипломат на страната ни в Близкия Изток, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът коментира сблъсъка между Нетаняху и лидерът на центристката партия „Синьо и бяло“ Бени Ганц, който се очаква да фокусира вниманието на наблюдателите на процесите в Близкия Изток.

„Трябва да отбележим, че между Нетаняху и Ганц няма драматични различия по отношение на управленските програми. Ганц обаче, който е нов в политиката, навлезе малко по-късно в надпреварата, което даде предимство на премиера Нетаняху“.

Според Зафиров ключово лице в изборния процес ще бъде и бившият израелски военен министър и лидер на партия „Наш дом Израел“ Авигдор Либерман.

„Предварителните прогнози предполагат, че Либерман ще увеличи броя на своите депутати, което ще му даде възможност в някакъв смисъл да определя и бъдещето на правителството“.

Преговорите за съставяне на ново правителство в никакъв случай няма да бъдат по-лесни, подчерта експертът.

Гостът коментира и процесите в Близкия Изток, като посочи, че има съвпадение на един по-твърд подход от страна на правителството и премиера на Израел и определени действия на водещи международни фактори по отношение на близкоизточния процес и палестинския въпрос.

Без съмнение конфликтът между Палестина и Израел е ключов, той е символен. Намирането на формула, според която да започне адекватно решаване на този въпрос, ще има положителен ефект и в много други региони и части на Близкия Изток“.

По отношение на американските жестове към Израел, включващи преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим и признаването на Голанските възвишения като част от израелската държава, Зафиров посочи, че не очаква толкова крайни решения в бъдеще.

„Ясно е, че диалогът, които трябва да се състои между страните в конфликта, е спрял. Действията на САЩ не подпомагат развитието и намирането на някакво решение“.