Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Шенген ще ни се стори далечна перспектива предвид състоянието на киберсигурността ни

Георги Киряков, политилог, Светът е бизнес, 26.07.2019

21:00 | 26 юли 2019
Георги Киряков, политилог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Киряков, политилог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пробивът в системата на Националната агенция по приходите (НАП) е част от форсмажорни събития, които нито едно управление не може да калкулира в програмата си. Това деяние изглежда като въпрос на случайно стечение на обстоятелствата и форма на протест. Киберсигурността е изключително важна тема, а фокусът от нея се разсейва заради други случаи. На фона на този проблем, както и проблема с митниците, например, Шенген ще ни се стори много далечна перспектива, заяви политологът Георги Киряков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира и темата за разпада на малката коалиция. Може би се очакваше, че на фона на скандалите в Обединените патриоти и на фона на съпротивата от страна на доста от партиите в парламента може и ветото на президента да бъде прието, но това не се случи, напомни политологът.

"Имаме правителство на малцинството. Новата коалиция между ГЕРБ и НФСБ с ВМРО има 119 депутати. Те оттук нататък трябва да разчитат на друга парламентарна група по дадени теми. Имаше коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти с липсваща юридическа и малка политическа тежест, което съставляваше над 121 народни представители. Това споразумение обаче вече не важи".

Отхвърлянето на Атака от малката коалиция, от една страна, е свързано със сделката за F-16, уточни Георги Киряков, добавяйки, че другите причини са личните взаимоотношения между Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Предстои форма на легитимно участие на ДПС в тази коалиция и атака от страна на опозицията по темата за F-16, спомена Киряков.

"Риториката от страна на президента е тревожна. Той спекулира с голяма част от основните тези, свързани с тази сделка. Първо, целият договор няма как да ни стане ясен - от съображения за национална сигурност. Всъщност няма договор, свързан с националната сигурност, който да е изгоден или не - той е необходим".