Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България запазва макроикономическа стабилност, но трябва да създава висока добавена стойност

Евгени Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 03.06.2019

21:00 | 3 юни 2019
Евгени Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Евгени Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България като цяло се развива стабилно макроикономически. На фона на други държави в Европа у нас има сравнително политическа стабилност. Предвид здравите публични финанси и хода на правителството България да стане член на чакалнята за еврозоната, процедурата и за кандидатстване в банковия съюз тази политическа воля рефлектира позитивно в нашите рейтинги. Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's, S&P) е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Това разкри Евгени Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От търговската война България ще поеме ефектите от промените във външната среда както винаги, този път чрез салдото във външната търговия. Българският експорт представлява 2-3/ти от БВ. Основните ни партньори са в ЕС, който пък на ниво Германия най-вече, е изключително интегриран в световните търговски потоци. Когато има неяснота във взаимоотношенията, първият индикатор е намаляване на инвестициите. Това намалява потребителското търсене, а така ще се засегне глобалния растеж, каквито са и очакванията. Тук на помощ идват гъвковостта, планирането, реакциите на нашите износители дали могат да диверсифицират пазарите".

 

Говорим за геополитическа битка, а теренът за сражения на първо място са технологиите, посочи Евгени Кънев. Китай може да развие собствени разработки в този план, макар Китай да е уязвим по отношение на износа, добави той.

В България трябва да се научим как да създаваме висока добавена стойност, поясни гостът.