Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Убийството на шведския премиер Улоф Палме - мистерия с политически привкус

Ян Стокласа, автор на излязлата на български език книга "Архива на Стиг Ларшон", Светът е бизнес, 17.04.2019

22:00 | 17 април 2019
Ян Стокласа, автор на излязлата на български език книга "Архива на Стиг Ларшон". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ян Стокласа, автор на излязлата на български език книга "Архива на Стиг Ларшон". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Същността на убийството на шведския министър-председател Улоф Палме през 1986 г. е политическа. Това коментира Ян Стокласа, автор на излязлата на български език книга "Архива на Стиг Ларшон", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Моята книга е една вълнуваща история за това как стигнах до архива на Стиг Ларшон и осъзнах, че той има собствена теория за това кой е убил Улоф Палме, посочи Ян Стокласа. "Аз не се интересувах толкова от мистерията или личността на Стиг Ларшон. Преглеждайки всички материали, ми се прииска да се срещна с всички хора, които той не е успял да види. Започнах да пътувам, да се срещам с хора, да събирам парченцата от пъзела, докато не стигнах дори до човека, който се предполага, че е убил Палме. Смятам, че едва сега стигаме до заключението какво убийство е това. Замесени са много интереси на супер сили като Южна Африка", допълни той.

"Един от водачите на крайнодясна политическа партия каза, че нашият министър-председател се е канил да продаде държавата ни на най-големия ни враг по това време – СССР. Няколко врагове на Палме се събират и успяват да го унищожат. Палме бе поддръжник на идеята за собствен път на развитие на малките държави като България и Швеция и смяташе, че трябва да бъдем еманципирани от Великите сили. Това доведе до смъртта му".

Ларшон изследва крайнодесните политически партии и разбира, че според тях Улоф Палме е политически агент, подчерта Ян Стокласа. "В деня на убийство Ларшон работи в шведска осведомителна агенция и неговата задача е да състави карта на случилото се от всички възможни точки. Скандалът с проститутките, чиито услуги са ползвани от министри в кабинет на Палме, наистина бе голям. Палме излъга публиката и медиите и успя да се измъкне. След няколко години лъжата бе разкрита и той отново успя да се измъкне и това е една от причините за негативното отношение спрямо него. Но той бе много ловък и гъвкав политик", отбеляза той.

"Подслушването на двама журналисти от шведското контразузнаване също бе сериозен скандал. Тези журналисти успяват да разкрият на публиката, че се пази архив на представителите на шведската комунистическа партия. Тогава Палме успява да вкара журналистите в затвора – за първи път се случва журналисти да бъдат в затвора за това, че си вършат работата. След убийството се разбра, че Палме всъщност не е бил много честен играч".