Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Глобалната роля на изкуствения интелект за човечеството

Проф. Хироши Ямакава, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Токио, Светът е бизнес, 21.02.2019

21:00 | 21 февруари 2019
Проф. Хироши Ямакава, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Токио. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Хироши Ямакава, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Токио. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Универсалният изкуствен интелект извършва много действия, подобни на човека. Това е мечтата на изследователите в тази област от 1915 г. Това коментира проф. Хироши Ямакава, директор на Лабораторията за изкуствен интелект в Токио, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Основната разлика е, че този изкуствен интелект може да се справя с много повече задачи и да се адаптира към редица проблеми, уточни изследователят. "Той би успял да разреши сложни за човечеството проблеми, като например климатичните промени. През последните 30 години усилено се работи върху този проект", поясни той.

Говори се, че около 2045 г. ще бъде създаден изкуственият интелект, но нашата цел е още през 2030 г., отбеляза гостът.

"Когато универсалният изкуствен интелект надмине общата интелигентност на човечеството – това е точката на сингулярност".

Универсалният изкуствен интелект има огромен потенциал, смята професор Ямакава. "Разбира се, трябва да внимаваме с употребата, но това важи за всички други технологии. В близко бъдеще следва да използваме тази огромна сила за добри цели. Той ще промени и икономическата система", добави директорът на Лабораторията за изкуствен интелект в Токио.

"САЩ и Китай са две от основните сили в сферата на изкуствения интелект. Те имат огромни ползи от тази технология и печелят доста от нея".

Поне за момента не съществува лош сценарий от изкуствения интелект, но в даден момент той би пренебрегнал човека, би заменил и много работни позиции, посочи Хироши Ямакава. "Има организации, които мислят за рисковете за човечеството. Силата на изкуствения интелект е по-мощна и от тази на ядрените оръжия, спомена още той.

Вижте целия разговор във видео материала.