Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Български стартъп ще демократизира застраховането

Калоян Георгиев, основател на Colibra, Светът е бизнес, 23.01.2019

21:00 | 23 януари 2019
Калоян Георгиев, основател на Colibra. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Георгиев, основател на Colibra. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Публични проучвания в рамките на застраховането показват, че доверието към него е изключително ниско. В сектора има проблеми, които трябва да се решат, за да се повиши и доверието към него. Това каза Калоян Георгиев, основател на Colibra, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Един от основните проблеми в застрахователния процес е, че в него има застраховател и застрахован, но застрахователят е този, който трябва да вземе решението в случай на конфликт, а той няма друг повод да вземе правилното решение освен това да запази собствената си репутация“.

Георгиев посочи, че благодарение на блокчейн, стартъпът Colibra се насочва към промяна на застрахователния процес. Той смята, че чрез възможността независими кадри да оценяват исковете към застрахователните компании ще се повиши доверието в тях и процесът ще стане значително по-прозрачен.

Искът ще се изпраща чрез интернет до кадри, които ще го обработват на базата на определени правила. Тези хора обаче ще са независими, няма да работят за застрахователя... В общи линии процесът е следният: подава се иск, машина избира „жури“, което да го оцени, казусът се обработва, решението се записва върху блокчейн и не може да бъде манипулирано“.

Повече за възможностите на блокчейн технологията и как тя ще промени застрахователния сектор гледайте във видео материала.