Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Все повече български фирми се разрастват в чужбина

Светът е бизнес, 19.02.2016

21:25 | 19 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Георги Първанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Първанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдаваме все повече български фирми, които се разрастват извън България. Първата държава, която трябва да бъде таргет за експанзия, е индивидуално решение за всеки бизнес. Логичната първа стъпка е да огледаш държавите в региона. Някои фирми започват с по-голям клиент, с който могат да стъпят на съответния пазар. В последните 2-3 години се наблюдава тенденция на ръст на българските фирми (дори и при не толкова големите компании), които се разрастват в чужбина. Това коментира предприемачът Георги Първанов в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria

В контекста на това как една компания да развие бизнеса си извън България предприемачът препоръча наемането на местен екип.

„Изпращането на български специалисти би трябвало да е само в самото начало. Местните специалисти познават спецификата, манталитета, културата. Обикновено това е гаранция за по-добър резултат.“

От края на 2014 наблюдаваме сериозно раздвижване на пазара на труда, което се изразява в голямото търсене на всички нива. Икономиката потръгва. Това, с което се сблъскваме ние като агенции, а и крайните работодатели, е недостига на качествени кадри от най-ниските до най-високите нива, особено в средните такива, заяви Първанов.

„Ако нямаме политически сътресения, извънредни избори или външноикономически такива, моите очаквания са за добър ръст на пазара на труда, имотния пазар и цялата индустрия“, коментира още предприемачът.  

Вижте целия разговор във видеото: