Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Основният проблем за несъответствията между Изтока и Запада е цивилизационен

Проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра Европеистика в СУ, Светът е бизнес, 14.11.2018

21:00 | 14 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем за несъответствията между Изтока и Запада е цивилизационен, коментира проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра Европеистика в СУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Механизмът за сътрудничество и проверка за България не успя да помогне за 1, 2 г. да бъдат преодолени всички слабости. Дългото му продължаване доведе до умора от доклади и мониторинги. Обсъжда се механизъм за наблюдение на демокрацията, на върховенството на правото във всички държави от ЕС. Ние сме все още неукрепнали демокрации. Основният проблем за неразбирателството между Изтока е Запада е до голяма степен цивилизационен, културен и исторически, но той трябва да бъде преодолян, ако искаме да имаме единен ЕС".

Най-големият принос от вътрешна гледна точка е, че нашата администрация и хората, които се занимават с европейските въпроси, придобиха малко повече самочувствие и това ще допринесе да търсим коалиционни партньори и да защитаваме малко по-добре националните си интереси, смята проф. Ингрид Шикова. "Като европейски проект имаме нужда от перспектива. В бъдеще гражданите биха подкрепили идеята за една обща европейска армия, която да защитава границите на ЕС", подчертава тя.

"ЕК предлага да спестим средства от кохезионната политика - структурните фондове, и от селскостопанската политика – тъй като те заемат 70% от бюджета от на ЕС. Отделно, държавите-членки да „освежат“ бюджета, на което не всички от тях се съгласни. Някои страни дават, други – получават повече. Битката за бюджета винаги е много сложна. След като се уточни бюджетът на ЕС, ще разберем и какви са приоритетите".

ЕС е необходимост и в съвременните условия. Диалогът и единственото на държавите членки в неговите рамки – също, обобщи гостът.