Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвестиции за $10 млрд в Източна Европа е малка сума за Китай

Цън Цон, ръководител на неправителствената организация Съвет за икономически и дипломатически отношения, Светът е бизнес, 19.10.2018

22:00 | 19 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Инвестиции за 10 млрд. долара в страните от Източна Европа - това е малка сума за Китай, това са "джобни пари", средства за една провинция, те се харчат за 2 години. Сред страните от Централна  и Източна Европа от формата 16+1 пример за добри икономически отношения са Китай е Сърбия и Унгария". Това каза Цън Цон, ръководител на неправителствената организация Съвет за икономически и дипломатически отношения, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев

Като представител на участник в четвъртата поред среща на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа и Китай, Цон определи целта на срещата като възможност да се срещнат и опознаят местните лидери - на ниво общини, региони, области, за да са имат успешни съвместни проекти - ако се договорят за това. Гостът посочи предимството в подобни срещи на месно ниво, като каза, че в директните преговори бюрокрацията е по-малка и нещата се случват бързо. Защото, по думите на Цон, е реалистично един проект да се стратира за 2 месеца.

"Ако това стане вместо за 1 за 4 месеца забавянето не е от голямо значение, но ако той се забави 6 месеца, бъдещето му е под въпрос. А проектите са по-интересни  и за самите градове - търговията, демонстрационните паркове, от Китай за срещата ще дойдат представители 6 големи провинции с огромен пазар и търговски потенциал. От конкретните хора зависи дали ще се споразумеят за нещо конкретно и след това веднага да работят по него. Защото един договор без работа е един лист хартия".

Областите туризъм, селско стопанство, икономика, създаването на демонстрационни зони и паркове са темите за обсъждане на потенциални възможности за сътрудничество страните - участнички. 

Цон посочи Сърбия и Унгария като страните - център на формата 16+1, а Сърбия е лидер по привличане на китайски инвестиции. От 2010 година до сега Китай е инвестирал над 6 млрд. евро в страната и това са директните инвестиции в строителство и в инфраструктурни проекти. Освен тях държавата изпраща студенти и туристически поток от свои граждани, които по причина на манталитети си или не купуват нищо или харчат много. Гостът даде пример с една тридневна екскурзия, в която китайският турист харчи от 5 до 10 хил. евро.

Причината проектите да тръгват добре в Сърбия и в Унгария и да се бавят в някои други страни e в умението на двете държави да действат бързо и бързо да вземат решения, каза Цън Цон.

Преди години китайският държавен ръководител каза, че страната ще инвестира над 10 мрд. долара в страните от Централна и Източна Европа.

"Но това е малка сума за Китай, това са джобни пари. Средствата за една провинция в Китай. И това е сума, която ако се инвестира в 5 страни от всичките 16 от формата, ще се изхарчи за 2 години". 

Целия разговор гледайте във видео материала.