Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интересите на Германия в Южен Кавказ са преобладаващо енергийни

Мария Стоянова, журналист от БНТ, Светът е бизнес, 27.08.2018

22:00 | 27 август 2018
Мария Стоянова, журналист от БНТ, бивш кореспондент в Берлин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Стоянова, журналист от БНТ, бивш кореспондент в Берлин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересите на Германия в Южен Кавказ (Азербайджан) са преобладаващо енергийни, икономически и политически. Такова мнение изрази бившият кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Стоянова коментира обиколката на германския канцлер Ангела Меркел в страните от Кавказ и мястото на този регион в германската външна политика

„По отношение на Азербайждан преобладаващ е енергийният, икономическият интерес. 70% от бизнес активността на Германия в Южен Кавзаз са фокусирани и концентрирани именно в Азербайджан. Германски фирми строят там. Също така това е страна, богата на природни залежи като газ, който Германия би искала с удоволствие да транспортира към Европа, включително и през нашата страна, през т.нар. „Южен коридор“, който за Германия вече е и от политически интерес“.

Журналистът обясни, че с обвързването със „Северен поток“ 2 Германия си е спечелила много критики от страна на балтийските държави затова, че прави Европа изключително зависима от руски газ.

„Затова посещението в Азербайджан беше изключително важно - да се даде политически сигнал към изграждането на другия газов коридор, наречен "Южен", който трябва да транспортира азерски газ от Турция през България чак до Италия. И да се успокоят страстите в Европа за подозираната зависимост от Русия. Това, разбира се, от друга страна освен сигнал към европейските партньори, е сигнал и към президента на Русия“.

Стоянова коментира още, че за Германия европейската идея е изключително важна, защото тя е нейната собствена история.

„Затова най-накрая германски политик дръзна да каже „добре, ще се стремим към председателството на ЕК“. Нямайте съмнение, че досега ръководството на европейските институции е минавала с германска подкрепа. Но за първи път Германия казва „ние ще поемем ръководството“. Още повече, че има и друг обективен факт – Германия няма особени шансове да оглави ЕЦБ, каквито бяха плановете преди това“.

Тя обясни, че кандидатът, който Германия би излъчила, председателят на нейната централна банка, не се ползва с особена подкрепа в средите на банкерите, които би трябвало да гласуват за него.

„Той има подкрепа само от Холандия, което не е достатъчно. Рационално погледнато – няма големи шансове този човек да стане председател на ЕЦБ. „Тогава да се върнем към основната ни отговорност и грижа – Европа да пребъде“ - това Меркел заяви вчера и в едно лятно интервю за телевизия ARD”.

Вижте повече във видеото.