Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Повишава се читателският интерес към съвременна българска литература

Митко Новков, литературен критик и културен наблюдател, Светът е бизнес, 23.05.2018

22:00 | 23 май 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече издателства залагат на български автори и все повече книги на български автори се превръщат в бестселъри. Това каза Митко Новков, литературен критик и културен наблюдател, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Новков направи уточнението, че това се отнася предимно за големите градове. Като причина посочи липсата на събития на живо в малките градове.

Липсата на сериозна и промислена държавно образователна политика е причина за малкия брой читатели, според Наков.

Според него от по-голяма важност е какви са книгите, които се издават и най-вече тяхното качество, отколкото броят на издателствата, броят на издаваните книги или тиражът им.

Важно е да правим тази диференциация, защото има издателства, които наистина се грижат за авторите си и за книгите си – те ползват редактори, коректори, вътрешни рецензенти и т.н., а има и такива издателства, които са като манифактура.

Културният пазар е тесен, изключително малък и финансирането е слабо, необходима e помощ от държавата, добави още той.

Литературният критик намира нуждата от форуми като Панаир на книгата. Той отбеляза, че възможността да видят всички издателства на едно място и намалената цена на книгите е ценна за тях. Освен това подобни събития позволяват да се направи сравнение между отделните издатели. Панаирът е място и за културен обмен, културният опит може да бъде заимстван не само от литератори.

Новков коментира и електронните книги и как те и технологиите променят литературните жанрове и стиловете на писане.

Повече по темата вижте във видеото