Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

И в България младите хора са по-склонни да рискуват в предприемачеството

Яна Перпериева, директор на програмата ABLE Activator, в "Светът е бизнес", 29.11.2023

21:12 | 29 ноември 2023
Обновен: 21:49 | 29 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Гледаме на проектите, които се разработват в рамките на нашите програми като на тестова площадка. Целта е да се тестват конкретните методологии, които се преподават с една конкретна идея. Тази идея не е най-важното нещо в рамките на програмата, а методологията и мисленето, контактите и мрежата, с която ще се сдобиете, за да може следващото ви начинание да бъде успешно. Това каза Яна Перпериева, директор на програмата ABLE Activator, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Младите хора, новите предприемачи, са много по-склонни да тестват и не ги е страх. Опитваме се да покажем, че за да стартираш своята идея не е нужно да имаш много голямо количество средства. Ние сме със стартъп насоченост, а не към бизнеси в реалната икономика. "Няма нужда от голяма финансова сума за да положим началото, а по-скоро е нуждо да можем да инвестираме действително време и енергия". 

"Стараем се да помогнем и тогава, когато идеята вече е достатъчно жизнеспособна, тоест показано е, че има пазар за тази идея. Тогава има достатъчно очи, които са насочени към тези компании, за да им дадат финансова инжекция, за да ги видят как успяват". 

ABLE - Асоциацията на българските лидери и предприемачи събира в себе си хора с разнообразни истории и интереси, които заедно се борим за разпространяването на културата на лидерство и предприемачески тип мислене в България, което е насочено не само в стартиране на бизнес предприятия, а и към това да създава новатори и катализатори на положителна промяна в организациите, в които сме заети, да инициираме инициативи, които имат добавена стойност в обществото, обясни Перпериева.

"Програмата, която в момента е отворена за кандидатстване се нарича ABLE Activator и е шест седмично предприемаческо предизвикателство, което цели да помогне на младите професионалисти (студенти след втори курс до 35 годишна възраст)  да развият своят предприемачески умения и тип критично мислене. Да могат да гледат на своите идеи като на нещо действително, което може да се реализира. В раките на програмата разделяме участниците по екипи. Те се обединяват около конкретни идеи и в рамките на шест седмици тези идеи добиват един много завършен вид. Работят с индивидуални методи като последователно ги прекарваме през шест модула".

За да бъде наречена една идея добра и да се разпознае като жизнеспособна на пазара, тя трябва да решава един проблем по нов начин, посочи събеседничката. "Трябва един съществуващ или новопоявил се проблем да го видим през по-различен ъгъл". 

Помагаме за развиване на такъв тип мислене, което ще ни помогне във всяка една кауза или проект, в който сме ангажирани, за да може да се развие по един бърз и плодотворен начин, добави гостенката. 

Какво представлява 48-часовото предизвикателство, организирано от ABLE Activator? Може ли за 48 часа да се премине от идея до реален продукт, който да се тества на пазара? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.