Investbook - архив

Опит за тотален контрол ли е натискът срещу парите в брой

Стоян Панчев в Investbook, 19.08.2016

20:49 | 19 август 2016
Автор: Кирил Петков
Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество и преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество и преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента вървят два процеса, свързани с натиска срещу кеша: пазарният – прехвърляне на голяма част от търговията онлайн, както и паричната политика на централните банки и правителствата за ограничаването на достъп на потребителите до пари в брой. Това каза икономистът Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

В момента се говори за спиране на печатането на определени копюри. Другият елемент са ограниченията за разплащания, които са "дори по-сериозен проблем", защото в някои държави ограничението стига до забрана за покупки над 1000 евро без участието на банка, обясни Панчев. 

"За мен това е тотален опит за контрол. Държавата добива достъп до всичко, което правите, свързано с разплащания в живота си".

Източникът на тези тенденции според икономистът са правителства на държави с развити пазари. Те са "основните инициатори на този вид отношение към разплащането, защото имат сериозен проблем със своите дългове и твърде високи данъчни ставки", каза още Стоян Панчев. "Това е начин да се борят срещу евентуалните опити на хората да заобиколят системата, която взима над половината им доходи".

Каква е връзката на инициативите за елиминиране на кеша и борбата с тероризма? Какво ще последва, ако този натиск се засили? Каква алтернатива предлага криптовалутите?

Вижте целия коментар: