Investbook - архив

Банковата система е стабилна и генерира интерес, както отвън, така и отвътре

Христо Христов в Investbook, 11.11.2016

20:37 | 11 ноември 2016
Обновен: 23:37 | 11 ноември 2016
Икономическият блогър Христо Христо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Икономическият блогър Христо Христо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от стрес тестовете показаха, че някои от банките така бяха затегнали коланите, че щяха да се удушат. При някои банки резултатите бяха в пъти над изискуемите. Това каза икономическият блогър Христо Христов в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Но така или иначе, това препятствие мина пред тях. Забелязва се от последните данни, които излязоха на БНБ за третото тримесечие, че банките дишат много по-спокойно и се фокусират върху своя основен бизнес".

"Ако погледнем кредитирането през септември миналата година спрямо септември тази година, виждаме спад в кредитирането, но за последното тримесечие, спрямо юни месец, виждаме около 1% ръст".

Причините за спада в кредитирането бяха по-скоро тривиални - и бизнеса и населението се въздържаха от разхлабване на колана на бюджета на фона на финансовата криза, обясни Христов. "В момента обаче сме свидетели на исторически ниски лихви. През последните 25 години не е имало толкова ниски лихви – варират между 4-5%, което е по-скоро нормално опериране в средата. Беше съвсем логично ножицата между лихвите по депозитите и кредитите да започне да се стеснява".

Консолидацията на пазара, която е световна тенденция, се проявява и в България, но тя не е нова, а тече през последните няколко години, каза още гостът.

"До този момент забелязвахме интерес от местни играчи, които придобиваха банки. Сега виждаме и интерес на чуждестранни финансови групи да увеличат присъствието си на българския пазар. Банковата система е стабилна и генерира интерес, както отвън, така и отвътре".