Investbook - архив

За да вървим към реформа, трябва да осъзнаем, че пенсионната система е фалирала

Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество, Investbook, 30.09.2016

23:52 | 30 септември 2016
Автор: Investor.bg
Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първото нещо, което трябва да се случи, за да видим подобрение в състоянието на пенсионната система, е хората да осъзнаят, че говорим за една фалирала система. Половината от нейните разходи идват от събраните вноски, а останалата част - по линия на други данъци в държавата. В момента, в който осъзнаем това, можем да вървим към реформа. Това каза председателят на Българско либертарианско общество Стоян Панчев в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за да се запаси социалния мир, пенсионната реформа трябва да има два компонента. Икономистът обясни, че трябва се случи преход, при който работещите в момента започнат да спестяват сами, като не очакват пенсия от страна на държавата. В същото време тези лица ще трябва да плащат данък, чрез които да бъдат издържани сегашните пенсионери, чиито пари са били изхарчени в миналото поради същността на разходно-покривния модел на пенсионната система.

"Тристълбовият пенсионен модел не работи, защото е зависим от политически решения и защото ясно трябва да бъде казано на хората, че трябва да спестяват", отбеляза още председателят на БЛО.

Глобалната пенсионна система в голямата степен е фалирала, отбеляза икономистът. "Особено в Западна Европа и особено на места, където има 100% разходно-покривна система, говорим за фалирали системи. Колкото по-рано се осъзнае, че тези пенсионни системи не работят, толкова по-безболезнено ще бъде реформирането им, коментира още той.

Вижте повече във видеото: